Coronavirus: Austria redeschide mii de magazine, într-o primă relaxare a interdicţiilor

Coronavirus: Austria redeschide mii de magazine, într-o primă relaxare a interdicţiilor

Austria a permis redeschiderea a mii de magazine marţi, devenind una dintre primele ţări în Europa ce relaxează restricţiile impuse pentru a reduce răspândirea coronavirusului, relatează Reuters.

Austria a acţionat devreme la începutul epidemiei închizând cu aproximativ patru săptămâni în urmă şcolile, barurile, teatrele, restaurantele, magazinele neesenţiale şi alte locuri publice. Autorităţile au cerut populaţiei să rămână acasă şi să lucreze de acolo dacă este posibil.

Republica alpină s-a descurcat relativ bine până acum, raportând 384 de decese în total, mai puţine decât cele înregistrate zilnic în unele ţări europene mai mari. Creşterea zilnică a cazurilor confirmate a scăzut la o singură cifră în procente şi spitalizările s-au stabilizat.

Săptămâna trecută, guvernul a prezentat un plan pas cu pas pentru redeschiderea unor părţi ale economiei, începând cu magazinele de până la 400 metri pătraţi, precum şi toate centrele de bricolaj şi grădinărit începând de marţi.

Acestea vor fi urmate de centre comerciale, magazine mai mari şi saloane de coafură de la 1 mai.

Centrul înainte plin de viaţă al Vienei era încă liniştit marţi dimineaţă. Totuşi, la magazinele de bricolaj s-au format cozi lungi dar ordonate de cumpărători afară împingând cărucioare, reflectând nevoile modificate ale unui public autoizolat.

"Am de lucru în grădina mea şi acesta va fi proiectul meu în următoarele câteva zile", a declarat Ewald Wallner, dezvoltator de software, în timp ce stătea la coadă într-un centru de bricolaj din oraşul Eisenstadt, în estul ţării.

Cozile formate l-au determinat pe ministrul de interne Karl Nehammer să spună într-o conferinţă de presă: "Magazinele de bricolaj vor rămâne deschise. Nu trebuie să faceţi totul astăzi".

Dar chiar şi cu limitele privind numărul de persoane permise în interiorul magazinelor şi cu cerinţa ca toţi cumpărătorii să poarte măşti, rămâne neclar mesajul trimis de guvern despre restricţiile în vigoare până la sfârşitul lunii aprilie.

Fiecare săptămână de izolare a costat economia Austriei 0,53% din PIB sau 2,1 miliarde de euro (2,3 miliarde dolari), a estimat banca centrală a ţării.

"Vă rog să rămâneţi puternici. Criza este departe de a fi fost depăşită", a declarat cancelarul conservator Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă, spunând că un prim pas a fost făcut spre un "nou normal".

Şi alte ţări europene îşi relaxează restricţiile, deşi diferit. Luni, Spania a permis unele activităţi, inclusiv reluarea construcţiilor. Danemarca redeschide miercuri centrele de îngrijire a copiilor şi unele şcoli.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”