Coronavirus: Cancelarul Angela Merkel speră că vaccinările vor ajuta la înfrângerea COVID-19

Coronavirus: Cancelarul Angela Merkel speră că vaccinările vor ajuta la înfrângerea COVID-19

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat speranţa că vaccinările aşteptate în curând vor inversa tendinţa în lupta împotriva COVID-19, relatează duminică dpa.

Vorbind sâmbătă în podcastul săptămânal video, ea a avertizat că aceasta nu este o chestiune de doar câteva luni.

"După peste nouă luni de pandemie, acum vedem lumina la capătul tunelului", a spus Merkel, adăugând că speră ca unul sau mai multe vaccinuri să devină disponibile în curând.

Merkel a subliniat că ajutorul masiv de la stat în contextul pandemiei de COVID-19 nu poate continua la nesfârşit la nivelurile actuale, exprimându-se înaintea negocierilor din parlament pentru bugetul pe 2021.

"Guvernul federal, landurile şi consiliile trebuie să lucreze împreună într-o manieră constructivă pentru a depăşi pandemia şi consecinţele acesteia în cel mai bun mod posibil"', a spus Merkel în podcastul sau video.

Bundestagul (parlamentul german) urmează să dezbată marţi proiectul de buget propus pe anul viitor, din care peste o treime este preconizat să fie finanţat prin împrumut.

Guvernul de coaliţie prevede să se împrumute cu încă 180 de miliarde de euro (218 miliarde de dolari) anul viitor, Merkel apărând creşterea datoriei.

"Costurile ar fi şi mai ridicate - financiar şi social - dacă multe întreprinderi ar da faliment şi s-ar pierde milioane de locuri de muncă", a opinat ea, adăugând că, în 2021, statul ar putea cheltui din nou sume mari pe seama
economiilor făcute în ultimii ani.

În total, guvernul german prevede cheltuirea a aproape jumătate de trilion de euro şi să se împrumute de două ori mai mult anul viitor. De asemenea, executivul de la Berlin prevede reduceri de impozite pentru mulţi cetăţeni.

"Apoi, vom putea învinge virusul pas cu pas", a declarat Angela Merkel.

Primele vaccinări se aşteaptă să înceapă în Germania în jurul Anului Nou, a anunţat vineri ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn.

Spahn a declarat că vaccinările în masă trebuie aşteptate către vară. "De acum sunt foarte optimist că vaccinările în masă vor începe cel târziu la vară", a declarat el portalului de ştiri t-online.

Ministrul german presupune că va exista atunci posibilitatea ca vaccinarea să se facă în cabinetele medicale din toată ţara.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski