Coronavirus: Cehia îşi redeschide frontiera pentru polonezi şi britanici

Coronavirus: Cehia îşi redeschide frontiera pentru polonezi şi britanici

Republica Cehă îşi va redeschide frontiera începând de miercuri pentru călătorii proveniţi din Marea Britanie şi Polonia, în pofida unei creşteri recente a cazurilor de contaminare cu SARS-CoV-2 pe teritoriul naţional, a anunţat luni ministrul ceh al sănătăţii, Adam Vojtech, citat de AFP.

'Regiunea Silezia din Polonia a trecut în zona verde, astfel încât vizitatorii de aici nu vor fi nevoiţi să prezinte un rezultat negativ la testul pentru COVID-19 sau să fie plasaţi în carantină', a declarat ministrul presei. 'Acelaşi lucru este valabil şi pentru Marea Britanie', a adăugat el.

Republica Cehă şi-a închis frontierele la 16 martie în cadrul eforturilor de combatere a epidemiei de coronavirus. Le-a redeschis progresiv de la începutul lunii iunie cu vecinii săi şi cu majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Portugaliei - ai cărei cetăţeni vor avea voie să intre pe teritoriul ceh începând de marţi doar dacă vor primi un rezultat negativ la testul pentru COVID-19 sau cu condiţia plasării în carantină - şi Suedia, care rămâne clasificată ca ţară cu risc ridicat de contaminare cu SARS-CoV-2.

Autorităţile cehe prevăd de asemenea să continue pe teritoriul lor flexibilizarea măsurilor adoptate în martie în lupta împotriva noului coronavirus, în pofida unor focare localizate.

Începând de miercuri, 1 iulie, cehii nu vor mai fi obligaţi să poarte mască, cu excepţia spitalelor, căminelor de bătrâni, metroului din Praga şi a două districte din nord-estul ţării, unde virusul circulă printre mineri şi familiile lor.

La Praga, masca va rămâne obligatorie pentru evenimente în spaţii închise cu participarea a peste 100 de persoane.

Ţară membră a UE, cu 10,7 milioane de locuitori, Cehia a înregistrat duminică 305 noi cazuri de infecţii, cea mai mare creştere într-o zi după 3 aprilie, cifră care ridică la peste 11.600 cazurile de contaminare, din care un total de 348 decese, potrivit ultimelor bilanţuri actualizate. Creşterea zilnică nu a depăşit 100 de cazuri de infecţii de la mijlocul lunii aprilie până la mijlocul lunii iunie.

'Această creştere este în principal legată de testarea masivă a minerilor şi a contacţilor lor în cadrul companiei de minerit OKD', a explicat Vojtech.

Ministrul i-a îndemnat pe cehi să rămână vigilenţi, întrucât 'virusul este în continuare printre noi', adăugând totuşi că situaţia generală rămâne stabilă şi că majoritatea districtelor nu au semnalat impactul virusului.

În regiunea Nord-Est, cluburile de noapte vor rămâne închise, evenimentele publice vor fi limitate la 100 de persoane, iar spitalele şi căminele de bătrâni nu vor fi primi vizitatori. 'Ne aşteptăm să vedem ca impactul să se diminueze în această regiune în zilele următoare după efectuarea tuturor testelor', a adăugat Vojtech. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”