Coronavirus: Chile prelungeşte cu trei luni 'starea de catastrofă'

Coronavirus: Chile prelungeşte cu trei luni 'starea de catastrofă'

Chile a prelungit cu o perioadă de trei luni 'starea de excepţie constituţională în caz de catastrofă', pentru a stopa epidemia de COVID-19, măsură ce oferă guvernului baza legală pentru recurgerea la armată în scopul asigurării ordinii publice, transmite marţi AFP.

'Este vorba despre a proteja vieţile chilienilor', a justificat ministrul apărării, Alberto Espina.

Starea de catastrofă naţională, decretată pentru prima dată la 18 martie, permite menţinerea interdicţiei de deplasare pe timp de noapte şi instaurarea carantinei.

Chile a fost lovită dur de epidemie, înregistrând, la 18 milioane de locuitori, 179.436 de cazuri de contaminare declarate şi 3.362 de decese.


Modul în care a fost gestionată epidemia şi o controversă privind metodologia de numărare a deceselor legate de COVID-19 l-au costat funcţia pe ministrul sănătăţii, Jaime Manalich, care şi-a anunţat sâmbătă demisia. Locul său a fost luat de Enrique Paris, pediatru şi fost preşedinte al Ordinului medicilor.

Chile a fost una din primele ţări latino-americane care a decretat o stare de urgenţă sanitară preventivă încă din 7 februarie. După câteva săptămâni au fost închise frontierele, au fost suspendate cursurile şcolare, restrânse deplasările şi aplicată o politică de depistare masivă a infectărilor.

Dar, spre deosebire de alte ţări latino-americane, Chile a optat nu pentru măsura de izolare generală a populaţiei, ci pentru carantine selective, în funcţie de focare.

Decizia a dat rezultate bune în cartierele înstărite, dar s-a dovedit mult mai puţin eficace în cele sărace. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...