Coronavirus: Clorochina şi derivatele sale, rezervate ''programelor de urgenţă'', insistă UE

Coronavirus: Clorochina şi derivatele sale, rezervate ''programelor de urgenţă'', insistă UE

Tratamentul împotriva paludismului, clorochina, şi derivatul său hidroxiclorochina nu trebuie să fie utilizate pentru a trata COVID-19 decât în cadrul testelor clinice sau a "programelor de urgenţă", a avertizat miercuri Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), potrivit AFP.

Mai multe ţări au deschis posibilitatea de a administra pacienţilor afectaţi de coronavirus aceste medicamente cunoscute ca având proprietăţi antivirale, fără a aştepta rezultatele testelor clinice efectuate în prezent cu privire la eficienţa lor.

Dacă studii preliminare în Franţa şi în China au ajuns la rezultate promiţătoare, eficienţa clorochinei şi a hidroxiclorochinei "rămâne de demonstrat" şi aceste molecule nu trebuie utilizate în tratarea bolii COVID-19 decât în caz de absolută necesitate, insistă autoritatea de reglementare europeană.

"Este foarte important ca pacienţii şi profesioniştii în domeniul sănătăţii să nu utilizeze clorochina şi hidroxiclorochina decât la indicaţii autorizate sau în cadrul testelor clinice sau programelor de urgenţă la nivel naţional pentru tratarea COVID-19", a detaliat aceasta.

De fapt, atât clorochina, derivat sintetic din chinină, cât şi hidroxiclorochina, utilizată de obicei pentru tratarea lupusului şi a poliartritei rematoide, pot avea efecte secundare grave, în special dacă sunt luate în cantitate superioară dozei recomandate sau în asociere cu alte medicamente.

"Ele nu trebuie să fie utilizate fără reţete şi fără supraveghere medicală, iar prescripţiile nu trebuie să se facă în afara indicaţiilor autorizate în afară de cadrul unui test clinic sau protocoale validate în fiecare ţară", adaugă EMA.

Entuziasmul suscitat de speranţa pusă în aceste tratamente ridică de asemenea temerea de apariţie a tensiunilor în aprovizionare pentru pacienţii trataţi în mod obişnuit cu hidroxiclorochină.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Fir-ar mama ei a dracu de zdreanță! Mi-e scârbă de mine că de doi ani o duc rău cu ea”

2 O notă confidențială a spionajului francez care dă de gândit

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO „Tata nu mai vorbește cu mine” / Diana Șoșoacă, repudiată și de propriul tată, plus alte amănunte

5 Foarte interesant! / Mesajul criptic al lui Kirilo Budanov și ce spune despre moartea lui Navalnîi