Coronavirus: Comisia Europeană cere statelor UE să acţioneze pentru a evita repetarea situaţiei din primăvară

Coronavirus: Comisia Europeană cere statelor UE să acţioneze pentru a evita repetarea situaţiei din primăvară

Comisia Europeană le-a cerut joi statelor membre ale UE să reacţioneze în faţa creşterii generalizate a noilor cazuri de COVID-19 pentru a putea evita astfel o situaţie similară celei trăite în primăvară, când epidemia s-a extins masiv şi a determinat impunerea unor restricţii dure, relatează agenţia EFE.

''Ne aflăm într-un moment decisiv. Ar putea fi ultima noastră oportunitate de a evita să se repete ce a fost în primăvară'', a declarat joi la o conferinţă de presă comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

''Toate statele membre trebuie să fie pregătite pentru implementarea imediată a unor măsuri de control şi la momentul adecvat la primul semnal al unor posibile noi focare (...) Dorim să evităm o repetare a ceea ce am văzut în primăvară şi izolări generalizate'', a insistat ea.

Stella Kyriakides a semnalat că ''în unele state membre situaţia este acum mai rea ca în martie'', cauza acestei evoluţii fiind aceea că ''măsurile necesare nu au fost decretate, aplicate sau respectate corect''.

În acest context, Comisia Europeană a recomandat joi statelor membre să menţină carantina de 14 zile în cazul persoanelor care sunt contacţi ai unui caz pozitiv de SARS-CoV-2, după ce câteva ţări au redus această perioadă la zece sau chiar şapte zile.

La aceeaşi conferinţă de presă a participat şi directoarea Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, care a avertizat de asemenea asupra creşterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 în Europa, tendinţă pe care a descris-o drept ''alarmantă''.

Această evoluţie poate fi atribuită parţial şi creşterii numărului infectărilor în rândul tinerilor, întrucât unii dintre ei nu respectă măsurile de prevenţie pentru că se consideră ''invulnerabili'' şi ''nu sunt preocupaţi că ar putea transmite virusul'', a remarcat directoarea ECDC.

''Până când nu va fi disponibil un vaccin sigur şi eficace, identificarea rapidă, testele şi plasarea în carantină a contacţilor cu risc ridicat sunt unele dintre măsurile cele mai eficiente pentru diminuarea transmiterii'' virusului, a subliniat Andrea Ammon.

Instituţia pe care ea o conduce a publicat joi raportul săptămânal privind evoluţia epidemiei COVID-19 în Europa, care semnalează că în unele ţări s-a trecut ''de la o transmitere locală la o transmitere comunitară mai generalizată''.

ECDC subliniază că majoritatea populaţiei statelor UE este în continuare susceptibilă să contracteze virusul, datele studiilor de seroprevalenţă sugerând un procent al populaţiei imunizate sub 15%.

De asemenea, există o ''mare îngrijorare'' faţă de evoluţia epidemiei în şapte state membre ale UE, respectiv Bulgaria, Croaţia, Malta, Republica Cehă, România, Spania şi Ungaria , care au ''un procent mai ridicat de cazuri grave sau de spitalizări'', cu o creştere a mortalităţii ''deja observată'' sau ''care ar putea surveni curând'', avertizează agenţia specializată a UE. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Justiția din Ro a deraiat total? O nouă achitare cu cântec la Curtea Supremă

2 Cuplu de criminali în serie? / A fost găsit al treilea cadavru, victimă a cuplului ucigaș din Vaslui

3 Misterul crimei de la Brăila se adâncește. Criminalul este liber iar un fost șef al poliției județene face acuzații grave

4 Un festival pentru swingeri tulbură liniștea unui oraș. Localnicii se plâng că nu pot dormi din cauza „țipetelor și gemetelor”

5 Asta e lumea bună în care credeam că trăim? / Regimul de la Phenian ar fi executat public 30 de elevi pentru vizionarea de seriale sud-coreene