Coronavirus: Comunitatea medicală, şocată după ce Trump a sugerat injectarea de dezinfectant ca tratament împotriva COVID-19 (presă)

Coronavirus: Comunitatea medicală, şocată după ce Trump a sugerat injectarea de dezinfectant ca tratament împotriva COVID-19 (presă)

Preşedintele american Donald Trump a fost criticat dur de comunitatea medicală după ce a sugerat să se facă cercetări pentru a vedea dacă noul coronavirus ar putea fi tratat prin injectarea de dezinfectant în corp, relatează vineri BBC News.

În timpul unei conferinţe de presă de joi de la Casa Albă a grupului operativ privind coronavirusul, un oficial a prezentat rezultatele unei cercetări a administraţiei americane care indică faptul că noul coronavirus pare să se slăbească mai repede atunci când este expus la lumina soarelui şi la căldură.

Studiul arată de asemenea că înălbitorul poate distruge virusul în salivă sau în secreţiile respiratorii în cinci minute, iar alcoolul izopropilic l-ar putea distruge chiar mai rapid.


William Bryan, şeful în exerciţiu al Directoratului pentru Ştiinţă şi Tehnologie al Departamentului de Securitate Internă al SUA, a prezentat descoperirile în respectiva conferinţă de presă.

Deşi a atras atenţia că studiul ar trebui privit cu precauţie, Trump a sugerat cercetări suplimentare în acest domeniu.

"Aşadar, să presupunem că atacăm corpul cu o (cantitate - n.r.) uriaşă de ultraviolete sau pur şi simplu cu o lumină foarte puternică", a spus preşedintele, privind spre doctorul Deborah Birx, coordonatoarea răspunsului Casei Albe la pandemia de coronavirus. "Şi cred că aţi spus că acest lucru nu a fost verificat, dar că îl veţi testa", a adăugat Trump.

"Şi apoi am spus să presupunem că introduci lumina în corp, lucru pe care poţi să îl faci fie prin piele, fie în alt mod. Şi cred că aţi spus că veţi testa şi asta. Sună interesant", a continuat preşedintele.

"Şi apoi văd dezinfectantul care îl distruge într-un minut. Un minut. Este vreun mijloc prin care putem face ceva, prin injectarea în interior sau printr-un fel de curăţare? Ar fi interesant de verificat şi asta", a mai afirmat Trump.

Arătând cu degetul spre cap, Trump a continuat: "Nu sunt doctor. Dar sunt o persoană care are un ştiţi-voi-ce bun".

El s-a uitat apoi din nou la doctorul Deborah Birx şi a întrebat-o dacă a auzit de folosirea "căldurii şi luminii" pentru tratarea coronavirusului.

"Nu ca tratament", a răspuns ea. "Adică, sigur, febra e un lucru bun. Când ai febră, corpul este ajutat să reacţioneze. Dar nu ştiu de căldură sau lumină", a adăugat ea.

"Cred că e un lucru extraordinar de analizat", a spus Trump.

Intervievat de BBC News, medicul pneumolog Vin Gupta a spus că "această noţiune de a injecta sau de a ingera orice tip de produs de curăţat în organism este iresponsabilă şi periculoasă".

"Este o metodă obişnuită pe care oamenii o folosesc când vor să se sinucidă", a explicat el.

Kashif Mahmood, un medic din Charleston, Virginia de Vest, a scris pe Twitter: "Ca medic, nu pot recomanda injectarea de dezinfectant în plămâni sau folosirea radiaţiei ultraviolete în corp pentru a trata COVID-19".

"Nu ascultaţi sfaturile medicale ale lui Trump", a adăugat el.

John Balmes, medic pneumolog la Spitalul Zuckerberg din San Francisco, a atras atenţia că inclusiv inhalarea unor vapori de dezinfectant poate produce probleme de sănătate grave.

Potrivit NBC News, Robert Reich, profesor de politici publice la University of California din Berkeley şi fost secretar al muncii, a scris de asemenea pe Twitter: "Conferinţele de presă ale lui Trump pun în pericol sănătatea publică. Boicotaţi propaganda. Ascultaţi experţii. Şi, vă rog, nu beţi dezinfectant".

La afirmaţiile lui Trump a reacţionat şi Joe Biden, potenţialul său contracandidat la alegerile din noiembrie pentru Casa Albă. "Lumină UV? Injectarea de dezinfectant? Uitaţi o idee, domnule preşedinte: mai multe teste. Acum. Şi echipament de protecţie pentru adevăraţii profesionişti din medicină", a scris el pe Twitter.

Trump a mai fost criticat după ce a promovat folosirea hidroxiclorochinei, un medicament anti-malarie, ca terapie împotriva coronavirusului, deşi nu există dovezi că aceasta ar avea vreun efect pozitiv. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /