Coronavirus: EMA a autorizat administrarea dozei de supra-rapel a vaccinului Moderna pentru persoanele de peste 18 ani

Coronavirus: EMA a autorizat administrarea dozei de supra-rapel a vaccinului Moderna pentru persoanele de peste 18 ani

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat luni seară administrarea dozei de supra-rapel (doza a treia, denumită şi "booster", n.r.) a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania Moderna pentru toate persoanele cu vârste de peste 18 ani, într-o perioadă în care autorităţile sanitare s-au declarat îngrijorate din cauza scăderii nivelului de anticorpi la mai multe luni după administrarea primelor injecţii, informează AFP şi DPA.

Spikevax, vaccinul anti-COVID-19 produs de Moderna, este cel de-al doilea ser de acest tip ale cărui doze "booster" au fost autorizate de EMA, după cel dezvoltat de Pfizer-BioNTech, care a primit această autorizare la începutul lunii octombrie. "Datele au arătat că a treia doză de Spikevax, administrată între şase şi opt luni după a doua doză, a determinat o creştere a nivelului anticorpilor la adulţii ale căror niveluri de anticorpi au scăzut", a anunţat EMA într-un comunicat.

Autorităţile medicale din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene "pot să emită recomandări oficiale în privinţa utilizării dozelor de supra-rapel, ţinând cont de situaţia epidemiologică locală", a precizat EMA, al cărei sediu se află la Amsterdam.

Agenţia precizează că datele actuale arată că efectele secundare constatate după dozele "booster" sunt similare celor raportate după a doua doză a vaccinului Spikevax.

"Riscul de tulburări cardiace inflamatorii şi alte efecte secundare foarte rare după supra-rapel fac obiectul unei monitorizării atente", au adăugat specialiştii de la EMA.

Doza "booster" a vaccinului Moderna va avea o concentraţie redusă la jumătate în raport cu cea a primelor două doze, conform recomandărilor EMA.

La începutul lunii octombrie, EMA a autorizat dozele de supra-rapel ale vaccinului Comirnaty (Pfizer-BioNTech) pentru persoanele de peste 18 ani, precum şi dozele suplimentare de Comirnaty (Pfizer-BioNTech) şi Spikevax (Moderna) pentru persoanele care au sisteme imunitare grav slăbite. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful Armatei Ucrainei se dă cocoș: Putem distruge şapte tancuri ruseşti în 36 de secunde

2 Un colier uman?

3 Două femei, una frumoasă, una...

4 O polițistă s-a împușcat în cap, în wc-ul unei gări din Mehedinți

5 Oligarhii ruși au pierdut 7 miliarde de dolari într-o singură zi!