Coronavirus: Experţii ungari vor studia vaccinul ''Sputnik V'' în Rusia

Coronavirus: Experţii ungari vor studia vaccinul ''Sputnik V'' în Rusia

Rusia le va permite medicilor şi experţilor sanitari ungari să studieze procesul de producţie al vaccinului rusesc împotriva COVID-19 ''Sputnik V'', a anunţat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează MTI şi Reuters.

Vorbind la o conferinţă de presă comună după o întrevedere avută la Budapesta cu ministrul rus al sănătăţii Mihail Muraşko, Szijjarto a mai spus că o primă astfel de vizită a experţilor ungari ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare, iar această colaborare ar putea accelera procesul prin care autorităţile sanitare ungare vor lua o decizie privind o posibilă folosire a acestui vaccin rusesc în Ungaria.

La rândul său, ministrul Muraşko a declarat că Rusia va expedia doze suplimentare din acest vaccin în Ungaria, adăugând că experţii ungari sunt bineveniţi să studieze procesul de producţie al vaccinului şi protocoalele de asigurare a calităţii în unitatea producătoare din Rusia.

Guvernul de la Budapesta a anunţat joia trecută sosirea în Ungaria a 10 mostre de vaccin Sputnik V pentru a studia utilizarea sa posibilă, Ungaria devenind astfel prima ţară din UE care primeşte acest vaccin.

 

Foto: (c)   Matyas Borsos/Hungarian Foreign Ministry/REUTERS


 

Premierul Viktor Orban a declarat că Ungaria va achiziţiona vaccinuri împotriva noului coronavirus din ţări neoccidentale, precum Rusia sau China, dacă sunt disponibile înainte în cantitate mare. El a mai spus că acesta "nu este o chestiune politică, ci sanitară", adăugând că "laboratoarele ungare, care vor analiza vaccinurile, şi ungurii înşişi" vor decide şi vor alege între diferitele alternative, după ce Comisia Europeană a avertizat că numai produsele autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) pot fi folosite în statele membre ale UE.

Rusia susţine că vaccinul Sputnik V are o eficacitate de 92%. Dar produsul este privit cu scepticism în multe ţări, în primul rând pentru că a fost înregistrat în Rusia înaintea finalizării testelor clinice şi pentru că rezultatele preliminare ale acestora nu au fost evaluate de cercetători independenţi şi nici nu au fost publicate în reviste ştiinţifice.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Guvernul elimină haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț…

2 Ioan Stoica, patronul Caritas, a fost evacuat în plină iarnă și doarme sub cerul liber. Ajuns la 76 de ani, tr…

3 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

4 Ăsta pute a Secu de îți mută nasul / Cine este Gheorghe Dimitrescu, personajul urmărit penal alături de Dragnea

5 15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false / Patroana clinicii, 8 ani şi 4…