Coronavirus: Finlanda va mări intervalul dintre doze la 12 săptămâni asemenea Marii Britanii

Coronavirus: Finlanda va mări intervalul dintre doze la 12 săptămâni asemenea Marii Britanii

Autoritatea sanitară finlandeză a recomandat miercuri distanţarea la 12 săptămâni a intervalului dintre cele două doze ale vaccinurilor împotriva COVID-19, aşa cum a procedat şi Marea Britanie, apreciind că acest demers va permite creşterea numărului de vaccinări fără a afecta eficacitatea acestora, informează AFP.

''Comitetul naţional de experţi în problema vaccinării a ajuns la concluzia că, în contextul epidemiologic actual, este recomandată extinderea intervalului dintre doze pentru toate vaccinurile împotriva noului coronavirus la 12 săptămâni'', faţă de trei săptămâni, intervalul actual, a indicat autoritatea de sănătate publică (THL) într-un comunicat.

Distanţarea dozelor pe model britanic permite creşterea numărului de persoane care primesc prima doză, însă este o practică controversată, fără avizul fabricanţilor.

Pe fondul unei penurii de vaccinuri, această opţiune permite oferirea unei mari părţi a populaţiei ''o protecţie rezonabil de bună'', a argumentat Hanna Nohynek, medic în cadrul acestei autorităţi, citată într-un comunicat.

Autoritatea finlandeză, care ''recomandă ca a doua vaccinare a celor care au primit deja prima doză să fie amânată conform noii recomandări'', a evocat chiar şi posibilitatea unei mai bune eficacităţi în momentul în care dozele sunt distanţate.

''O persoană vaccinată are în general o mai bună protecţie cu o diferenţă importantă între doze, întrucât imunitatea corpului uman se maturizează şi se întăreşte'', a afirmat Hohynek.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO



Această recomandare finlandeză se referă la cele trei vaccinuri aflate în prezent pe piaţa Uniunii Europene: cel produs de Pfizer/BioNTech, cel de la Moderna şi cel de la AstraZeneca/Oxford, autorizat cel mai recent.

După ce Marea Britanie a ales să distanţeze dozele, BioNTech şi autoritatea care reglementează comercializarea medicamentelor în Statele Unite, FDA, a avertizat că nu există suficiente date clinice pentru asigurarea eficacităţii.

În prezent, Pfizer şi Moderna recomandă trei săptămâni între cele două administrări, iar AstraZeneca între 4 şi 12 săptămâni.

În Uniunea Europeană, Danemarca a autorizat de asemenea distanţarea până la şase săptămâni a intervalului dintre doze.

Potrivit unui studiu al Universităţii Oxford dat marţi publicităţii, în curs de evaluare de revista The Lancet, vaccinul AstraZeneca reduce cu 67% riscul de a contacta virusul după prima doză şi cu 76% pe acela de a dezvolta simptome. Potrivit acestui studiu preliminar, eficacitatea creştea de asemenea atunci când distanţa dintre doze creşte.

Finlanda, una dintre ţările europene cel mai puţin afectate de virus, a anunţat de asemenea miercuri că rezervă persoanelor cu vârsta sub 70 de ani vaccinul AstraZeneca, o decizie comparabilă cu cele mai multe ţări europene din cauza datelor considerate insuficiente în cazul vârstnicilor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...