Coronavirus: Francezii au simţit din nou gustul libertăţii, după două luni de izolare

Coronavirus: Francezii au simţit din nou gustul libertăţii, după două luni de izolare

Francezii au simţit din nou gustul libertăţii, luni, odată cu ridicarea treptată a restricţiilor pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, impuse în urmă cu aproape opt săptămâni, comentează marţi Reuters.

Ziua de luni a debutat cu aglomeraţie pe anumite rute din transportul public şi s-a încheiat cu o nouă interdicţie asupra consumului de băuturi alcoolice în unele zone din Paris unde grupuri de prieteni s-au strâns pentru a sărbători încetarea restricţiilor de circulaţie.

Franţa este una dintre ţările europene cele mai lovite de pandemia de COVID-19, numărul deceselor cauzate de infecţia cu noul coronavirus ajungând luni la 26.643.

Începând din 17 martie, francezii şi-au putut părăsi locuinţele numai dacă aveau asupra lor o declaraţie pe proprie răspundere care cuprindea o listă scurtă de motive esenţiale.

Odată cu scăderea numărului cazurilor confirmate de COVID-19 şi cel al deceselor a fost eliminată obligativitatea acestei declaraţii. De asemenea, au fost redeschise unele magazine, deşi cafenelele şi restaurantele rămân deocamdată închise.

Guvernul de la Paris încurajează firmele să-şi reia activităţile, dar a anunţat că acolo unde este posibil lucrul de acasă ar trebui să continue.

Ministrul transporturilor Jean-Baptiste Djebbari a declarat că primul tren de pe reţeaua de metrou plecat luni pe traseu a suferit întârzieri mari din cauza ploilor abundente căzute în weekend. Situaţia a fost remediată în scurt timp.

În transportul public călătorii trebuie să poarte măşti sanitare, iar în curând va intra în vigoare o regulă care va limita la 100 de kilometri distanţa călătoriilor în cazuri de necesitate.

În Paris şi în nord-estul Franţei, incluse în categoria de ''zone roşii'', parcurile publice au rămas închise.


În cursul serii, numeroşi parizieni s-au îndreptat spre malurile Senei şi al canalului Saint-Martin pentru a se plimba. Imaginile cu grupuri de tineri, dintre care unii nu respectau regulile de distanţare fizică, l-au determinat pe ministrul de interne francez Christophe Castaner să denunţe, pe Twitter, ceea ce a numit ''comportament iresponsabil''.

Castaner i-a cerut prefectului poliţiei din Paris, Didier Lallement, să impună o interdicţie asupra consumului de alcool pe malurile Senei şi ale canalului Saint-Martin, o astfel de măsură intrând în vigoare marţi.

În pofida continuării interdicţiilor asupra călătoriilor transfrontaliere, cu excepţia celor esenţiale, începând de luni un tren intercity între Franţa şi Germania este din nou operaţional. Astfel, trenul ce face legătura între Paris şi Frankfurt, via Saarbrucken, va opera zilnic în ambele direcţii, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei feroviare Deutsche Bahn. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Totul a fost o minciună” / Consilier OMS apropiat de Biden susţine brusc ideea că virusul provine din laborator

2 Liderul unui temut clan de lângă București, asasinat în SUA. A fost executat de mafia românească pentru 200.00…

3 Palatul Regal şi Cazinoul din Mamaia, pierdute definitiv printr-o sentinţă revoltătoare care-i uşurează viaţa …

4 Balamuc la vârful Poliției Române? / Gavriș fusese numit vineri seară, chiar în timp ce era la Hanul lui Manuc, …

5 Liberalizarea pieței energiei / Care este diferența între prețul din serviciul universal și cea mai mică ofert…