Coronavirus: Guvernul regional al Cataloniei cere ca restricţiile de circulaţie să fie restabilite la Barcelona

Coronavirus: Guvernul regional al Cataloniei cere ca restricţiile de circulaţie să fie restabilite la Barcelona

Guvernul regional din Catalonia a cerut vineri restabilirea restricţiilor de circulaţie pe timpul nopţii la Barcelona, precum şi în alte zeci de oraşe în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, după ce solicitarea sa de a menţine această măsură fusese respinsă în regiunea turistică din nord-estul Spaniei, relatează AFP.

După decizia de joi a Tribunalului superior de Justiţie din Catalonia (TSJC), care nu a autorizat menţinerea acestor restricţii de circulaţie între orele 01:00 şi 06:00 decât în 19 în cele 148 de oraşe pentru care cererea fusese depusă, executivul regional a făcut un nou demers pentru ca măsura să intre în vigoare cel puţin în locurile cele mai populate.

Noua cerere se referă la restabilirea acestei măsuri în oraşele cu peste 20.000 de locuitori unde rata de incidenţă a virusului este peste 125 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele şapte zile, criterii care ar permite includerea a încă 43 de oraşe (în plus faţă de cele 19 unde restricţiile de circulaţie au fost menţinute de TSJC).

Printre ele, Barcelona şi principalele municipalităţi din această regiune dinamică, cu peste 7,8 milioane de locuitori, precum şi locuri foarte căutate de turişti pe litoral ca Lloret de Mar, Salou şi Cambrils.

"Măsura propusă este necesară şi pare adaptată obiectivului de a controla cel de-al cincilea val al pandemiei", a explicat guvernul catalan într-un comunicat.

Tribunalul a indicat că va examina luni cererea guvernului regional.

Confruntată cu o explozie a numărului de cazuri de infectări, în special printre tinerii încă nevaccinaţi, Catalonia restabilise restricţiile de circulaţie pe o mare parte a teritoriului său la jumătatea lunii iulie.

Dar, după ce situaţia s-a ameliorat, tribunalul a considerat că această nouă cerere de prelungire ar fi justificată mai degrabă de motive de ordine publică decât de cele sanitare.

În plin mijloc al verii, cu barurile forţate să se închidă la ora 00:30, numeroase municipalităţi nu reuşesc să împiedice desfăşurarea unor petreceri în stradă unde alcoolul curge în valuri.

Cu o rată a incidenţei cumulată de 317,4 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni - criteriu naţional de măsurare-, Catalonia este de acum sub media spaniolă a ratei de infectări (360,56, potrivit cifrelor publicate joi de Ministerul Sănătăţii).

Rata de ocupare a paturilor la terapie intensivă de către pacienţi bolnavi de COVID-19 (41,49%) rămâne totuşi de două ori mai ridicată decât media naţională.

Sănătatea ţine de responsabilitatea guvernelor regionale în Spania, dar măsurile care afectează libertăţi, precum libertatea de deplasare, trebuie autorizate de tribunale. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

2 VIDEO „Cernobîlul zburător”, gata de lansare / Putin va fi ucis de generali dacă dă ordinul

3 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!

4 I-a condamnat la moarte / Putin a refuzat cererea comandanților ruși de retragere din orașul Herson, într-un mod ordonat, pentru salvarea vieților solda…

5 ULTIMA ORĂ Doi bătrâni din București, de 90 și 89 de ani, soț și soție, s-au aruncat de la etajul 7 al blocului în care locuiau