Coronavirus: În Franţa au fost suspendaţi 3.000 de angajaţi din centrele sanitare pentru că nu s-au vaccinat

Coronavirus: În Franţa au fost suspendaţi 3.000 de angajaţi din centrele sanitare pentru că nu s-au vaccinat

Aproximativ 3.000 de angajaţi din centrele sanitare din Franţa au fost suspendaţi miercuri de la locul de muncă, în prima zi de aplicare a obligativităţii vaccinării anti-COVID-19 pentru aceste grupuri profesionale, a anunţat joi ministrul francez al sănătăţii, Olivier Veran, citat de EFE.

Într-un interviu acordat postului RTL, Veran a precizat că multe dintre aceste suspendări "sunt doar temporare" şi că cifra reprezintă o parte minimă dintre cele 2,7 milioane de persoane pentru care vaccinarea este obligatorie dacă vor să continue să lucreze în îngrijirea persoanelor vulnerabile.

Veran a precizat că cei suspendaţi nu sunt majoritar sanitari şi că lucrează în spălătorii sau în alte în servicii adiacente centrelor sanitare.

Alături de cele 3.000 de suspendări, miercuri a fost şi o zi cu "zeci de demisii".

Ministrul a subliniat că Franţa este "foarte departe" de cifrele de 200.000 sau 300.000 pe care unii le preconizaseră în privinţa sanitarilor care ar putea lipsi din centrele medicale sau din reşedinţele de îngrijire a vârstnicilor în urma refuzului lor de a se vaccina anti-COVID-19.

Vaccinarea obligatorie, inclusă într-o lege de urgenţă adoptată la începutul lunii august, prevede ca de la 15 septembrie grupurile profesionale vizate să demonstreze că au primit cel puţin o doză de vaccin şi să aibă schema completă până la 15 octombrie.

Aproape 95 % dintre cadrele medicale trebuiau săptămâna trecută să primească cel puţin o doză de vaccin şi 90 % din personalul reşedinţelor pentru vârstnici.

Ministrul sănătăţii a făcut de asemenea apel ca toate persoanele, care se vaccinează în fiecare an împotriva gripei (între 17 şi 18 milioane de persoane), să se prezinte pentru a primi şi a treia doză de vaccin anti-COVID-19.

"Această a treia doză este necesară" deoarece aceste persoane au un sistem imunitar mai fragil, a explicat el.

Un angajat al unui spital francez a declarat că se află în greva foamei pentru a protesta faţă de obligativitatea vaccinării. Thierry Paysant, un ofiţer de securitate în caz de incendiu la un spital public din Nisa, în sudul Franţei, şi-a instalat un cort în în faţa abaţiei Saint-Pons din oraş şi a ridicat o pancartă pe care scrie "Greva foamei" cu litere mari şi roşii. El a spus că nu este împotriva vaccinării în sine, dar se opune ca oamenii să fie forţaţi să se vaccineze sau să rişte să-şi piardă locurile de muncă, relatează Reuters.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

4 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

5 Foarte interesante amănunte...