Coronavirus: Irlanda aprobă vaccinurile Johnson & Johnson şi AstraZeneca pentru persoanele de peste 50 de ani

Coronavirus: Irlanda aprobă vaccinurile Johnson & Johnson şi AstraZeneca pentru persoanele de peste 50 de ani

Guvernul irlandez a anunţat marţi că va începe să administreze vaccinurile produse de AstraZeneca şi Janssen (Johnson & Johnson) la cei cu vârsta peste 50 de ani, după ce experţii sanitari au recomandat utilizarea lor pentru această categorie de populaţie, relatează EFE.

Ministrul irlandez al sănătăţii, Stephen Donnelly, a declarat că actuala campanie de imunizare anti-COVID-19 va primi astfel un imbold semnificativ, în perspectiva atingerii obiectivului de a vaccina 80 % din populaţia acestei ţări, de aproape 5 milioane de locuitori, până la sfârşitul lui iunie.

Comitetul Naţional Consultativ pentru Imunizare (NIAC) a recomandat luni utilizarea vaccinurilor J&J/Janssen şi AstraZeneca pentru persoanele de peste 50 de ani, iar cei sub această vârstă vor putea primi o singură doză dacă nu va fi disponibilă cea de-a doua.

Până în prezent, autorităţile sanitare irlandeze au limitat utilizarea vaccinului anglo-suedez AstraZeneca - din două doze - la cei de peste 60 de ani.

Serviciul Naţional de Sănătate (HSE) a vaccinat până sâmbăta trecută, cu toate vaccinurile disponibile, 987.681 de persoane cu prima doză, iar alte 398.072 de persoane cu cea de-a doua doză.

În total, potrivit HSE, s-au administrat de la sfârşitul lunii decembrie 1.026.452 doze de vaccin Pfizer/BioNTech, 294.974 de AstraZeneca şi 64.327 de Moderna.

Decizia guvernului irlandez intervine în urma recomandărilor Agenţiei Europene pentru Medicament (EMA), care a dat undă verde vaccinării cu AstraZeneca şi J&J/Janssen şi care a precizat că beneficiile sunt mai mari decât riscurile dezvoltării unor cazuri de tromboză.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o întrebare / Cine a luat 5 milioane de euro șpagă pentru Dragnea, la Atena?

2 Sebastian Lăzăroiu îl face muci pe Cîțu

3 Ce diferențe genetice sunt între transilvăneni, valahi, moldoveni și dobrogeni

4 Se înmulțesc fulgerele / Ramona Ursu: Incredibil acest Florin Cîțu. Mincinos, lipsit de scrupule, iresponsabil, …

5 Vești proaste pentru Cîțu! Procurorul DNA care s-a autosesizat în dosarul vaccinurilor este cel care „l-a trim…