Coronavirus: Japonia pregăteşte un proiect de măsuri pentru ''stare de urgenţă''

Coronavirus: Japonia pregăteşte un proiect de măsuri pentru ''stare de urgenţă''

Guvernul japonez a aprobat marţi un proiect de măsuri pentru 'stare de urgenţă' care le permite autorităţile să ceară izolarea şi să rechiziţioneze clădiri pentru a le folosi ca spitale în vederea întăririi luptei împotriva epidemiei de coronavirus, cu cinci luni înainte de Jocurile Olimpice, relatează AFP.

"În prezent, nu suntem într-o situaţie care să necesite declararea unei stări de urgenţă", a declarat totuşi marţi presei purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga.

Virusul a infectat peste 500 de persoane în Japonia şi a provocat nouă decese. Epidemia mondială a ridicat îndoieli asupra posibilităţii de a organiza Jocurile Olimpice, a căror deschidere este prevăzută la 24 iulie, chiar dacă autorităţile afirmă cu regularitate că pregătirile continuă conform planului.

Spre deosebire de vecinul său Coreea de Sud, Japonia nu a derulat teste la scară mare, iar guvernul lui Shinzo Abe se află sub tirul criticilor pentru felul în care a gestionat situaţia la bordul unei nave de croazieră andocată în apropiere de Tokyo pe care au fost constatate aproape 700 de cazuri la capătul unei carantine de două săptămâni.

Abe a produs surpriză cerând recent închiderea şcolilor publice pentru circa o lună.

Proiectul anunţat marţi este o revizuire a unei legi din 2012 destinate limitării răspândirii unei noi gripe. Textul de lege ar urma să fie aprobat în această săptămână.

Abe ar urma de asemenea să anunţe separat un plan de ajutor financiar pentru a face face consecinţelor economice ale epidemiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…