Coronavirus: Linişte pe străzile din Italia după relaxarea restricţiilor

Coronavirus: Linişte pe străzile din Italia după relaxarea restricţiilor

După două luni de izolare pentru limitarea epidemiei de COVID-19, relaxarea restricţiilor de circulaţie în Italia nu a fost urmată de aglomeraţie pe străzi, cum se temeau pesimiştii, relatează luni dpa.

La Roma, mijloacele de transport în comun nu erau supraaglomerate, iar traficul nu era congestionat. Termini, cea mai mare gară din capitala italiană, era aproape pustie la ora de vârf de dimineaţă.

"Gândiţi-vă că şcolile rămân închise, asta înseamnă automat cu 50% mai puţini oameni", a explicat un şofer de autobuz de la societatea publică de transport Atac.

Andrea, vânzător într-un magazin de alimente din cartierul istoric Trastevere a relatat că nu erau multe autovehicule pe traseul de 30 de km pe care face naveta de la Genzano, localitate la sud-est de Roma, până în centru. "Era ca duminică dimineaţa: nici 10% din traficul dintr-o zi normală de lucru", a povestit el, precizând că a făcut drumul în numai 40 de minute, cu o oră mai puţin ca de obicei.

Una din cele mai vizibile schimbări este redeschiderea barurilor, chiar dacă numai pentru servire la pachet. Italienii, mari amatori de espresso, îşi pot relua ritualul matinal. "Situaţia e exact ca ieri, doar că acum îţi poţi lua o cafea. Nu s-a schimbat nimic", susţine însă Chiara, o mamă cu copil mic, în faţa unei cafenele din sectorul Monti.

S-a deschis şi cafeneaua Linari din Testaccio - alt cartier roman, cunoscută pentru pizza, însă imediat după aceea a apărut un agent de la poliţia locală care a verificat respectarea regulilor de distanţare socială.

În Italia, una din ţările cele mai grav afectate de coronavirus, au fost confirmaţi ca purtători peste 210.000 de oameni, din care au murit aproape 29.000. Izolarea la domiciliu a fost impusă din 10 martie.

De luni, s-a permis reluarea activităţilor de construcţii şi producţie şi se estimează că s-au întors la serviciu circa 4,5 milioane de angajaţi. Nu mai sunt interzise exerciţiile în aer liber sau vizitele la cei apropiaţi, chiar dacă - observă dpa - nu este clar la cine se referă termenul respectiv. Guvernul a indicat în cele din urmă că este vorba de parteneri şi rude, nu şi de prietenii apropiaţi, cum sugerase săptămâna trecută un secretar de stat din Ministerul Sănătăţii. S-au redeschis parcurile şi cimitirele, sunt permise din nou ceremoniile funerare, dar nu şi slujbele cu public. Măştile sunt acum obligatorii în spaţiile publice închise, inclusiv în autobuze şi trenuri.

Autorităţile au promis o nouă etapă de relaxare din a doua jumătate a lunii: se vor redeschide magazinele, restaurantele şi frizeriile, cu condiţia ca numărul de cazuri noi să rămână scăzut.

"Cu cât vom fi mai riguroşi în respectarea instrucţiunilor de siguranţă, cu atât mai devreme ne vom putea redobândi mai multe libertăţi", a afirmat duminică seara premierul Giuseppe Conte, într-un mesaj pe Facebook. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Era ciufulit și nearanjat, m-a luat în brațe, mă mângâia și mă pupa” / Dezvăluirile fără perdea ale amantei lui Ludovic Orban

2 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

3 VIDEO Priviți ce face vietnamezul ăsta într-o fabrică din Cluj

4 Cântărețul Mircea Rusu a fost încarcerat / El este autorul hitului „Omul bun și pomul copt”

5 Foarte interesant! / De ce a venit șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, în România