Coronavirus: Lockdown prelungit cu şapte zile la Melbourne

Coronavirus: Lockdown prelungit cu şapte zile la Melbourne

Lockdown-ul din Melbourne, al doilea oraş ca mărime din Australia, va fi prelungit cu şapte zile, au anunţat miercuri autorităţile australiene, care încearcă să frâneze recenta apariţie a cazurilor locale de COVID-19, informează AFP.

Perioada de şapte zile de lockdown pentru cei 5 milioane de locuitori ai oraşului Melbourne ar fi trebuit să se încheie în noaptea de miercuri spre joi.

"Vrem să eliminăm virusul, altfel vor muri oameni", a avertizat James Merlino, prim-ministrul interimar al statului australian Victoria, precizând că oraşul Melbourne se confruntă cu o variantă a noului coronavirus "mai transmisibilă decât cele cunoscute până în prezent".

Această variantă, B.1.617, denumită Kapa şi detectată prima dată în India, s-a propagat în Australia prin intermediul unui turist care s-a întors din străinătate.

Mii de persoane de contact au fost identificate, iar numărul locurilor în care s-au deplasat cele 60 de persoane testate pozitiv a ajuns de acum la 350.

James Merlino a precizat că, în afara oraşului Melbourne, măsurile de carantină vor fi ridicate pentru locuitorii statului Victoria.

Totuşi, o serie întreagă de restricţii vor rămâne în vigoare, mai ales în privinţa numărului de persoane autorizate să se reunească în timpul căsătoriilor şi înmormântărilor.

În Melbourne, liceenii care trebuie să se prezinte la examene vor putea să revină în clase, iar persoanele care lucrează în spaţii deschise vor putea să îşi reia activităţile profesionale, a adăugat premierul interimar al statului Victoria.

Australia a controlat destul de bine răspândirea noului coronavirus pe teritoriul naţional, mai ales prin intermediul unor controale drastice ale frontierelor sale şi implementării rapide a unor măsuri de restricţii imediat după apariţia unor cazuri noi.

Brett Sutton, directorul serviciilor sanitare din statul Victoria, a considerat necesară această prelungire a restricţiilor în Melbourne, pentru a limita transmiterea virusului în rândul populaţiei, şi a declarat totodată că noua variantă virală este "un adevărat monstru".

"Există vreo 10 ţări care nu aveau cazuri de transmitere în rândul populaţiilor lor în 2021 şi care acum au pierdut complet controlul", a declarat el.

Acesta este cel de-al patrulea lockdown decretat în Melbourne de la începutul pandemiei de COVID-19.

Mai multe voci s-au ridicat împotriva guvernului federal conservator, pentru a critica lentoarea campaniei de vaccinare.

Opoziţia laburistă reproşează guvernului central că nu a revizuit sistemul de carantinare pentru turiştii veniţi din străinătate, un sistem care a arătat anumite deficienţe.

Australia a înregistrat de la începutul pandemiei mai puţin de 30.000 de cazuri de COVID-19 - majoritatea fiind raportate în statul Victoria în timpul celui de-al doilea val al pandemiei în 2020 - şi mai puţin de 1.000 de decese la nivelul întregii ţări. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...