Coronavirus: Lucruri de ştiut despre vaccinul AstraZeneca/Oxford (AFP)

Coronavirus: Lucruri de ştiut despre vaccinul AstraZeneca/Oxford (AFP)

Vaccinul AstraZeneca/Oxford, a cărui utilizare a fost suspendată joi în Danemarca ca măsură de precauţie, este puţin costisitor, uşor de depozitat şi a fost dezvoltat pe baza unui virus care afectează cimpanzeii. Acestea sunt câteva dintre cele cinci lucruri bine de ştiut despre acest vaccin, prezentate de AFP.

Conceput pe baza unui virus comun la cimpanzei

Acest vaccin a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford împreună cu gigantul anglo-suedez AstraZeneca.

Este un vaccin "vector viral" - el ia ca suport un alt virus (un adenovirus obişnuit în rândul cimpanzeilor) care a fost slăbit şi modificat genetic pentru a preveni replicarea noului coronavirus în corpul uman.

Modul său de a livra material genetic în celule, ordonându-le să atace SARS-CoV-2, a fost comparat cu un "cal troian".

Practic

Vaccinul AstraZeneca/Oxford are avantajul de a fi ieftin (aproximativ 2,50 euro pe doză, cu variaţii în funcţie de costurile de producţie locale). La cererea Universităţii Oxford, AstraZeneca şi-a luat angajamentul de a nu obţine profit din acest produs.

Este, de asemenea, uşor de depozitat - poate fi păstrat la temperatura unui frigider, adică între două şi opt grade Celsius, spre deosebire de vaccinurile de la Moderna şi Pfizer/BioNTech, care nu pot fi păstrate pe termen lung decât la temperaturi foarte scăzute (minus 20 de grade Celsius în cazul primului, respectiv minus 70 de grade Celsius pentru al doilea).

Acest lucru facilitează vaccinarea pe scară largă.

Confuzie asupra eficacităţii

Potrivit AstraZeneca, vaccinul are o eficienţă de 70% (comparativ cu peste 90% pentru Pfizer/BioNTech şi Moderna), un rezultat validat de revista ştiinţifică The Lancet.

În primele rezultate publicate, variaţiile de eficacitate în funcţie de doză, asociate unei erori, au semănat îndoieli şi au suscitat critici, determinând compania să efectueze studii suplimentare.

Eficacitatea sa la persoanele cu vârsta peste 65 de ani a fost pusă la îndoială şi în Europa, din cauza lipsei de date suficiente, înainte ca studiile să ofere date liniştitoare. Mai multe state, precum Germania sau Italia, l-au autorizat în cele din urmă pentru această grupă de vârstă, în speranţa de a-şi accelera campaniile de vaccinare.

Un studiu realizat de autorităţile sanitare din Anglia a demonstrat o protecţie cuprinsă între 60% şi 73% împotriva formelor simptomatice la persoanele cu vârsta peste 70 de ani, cu o singură doză.

Cheaguri de sânge suspecte

Danemarca a anunţat joi că suspendă, ca măsură de precauţie, utilizarea vaccinului AstraZeneca din cauza temerilor legate de formarea de cheaguri de sânge la persoane vaccinate. Agenţia Naţională de Sănătate a subliniat că, "la ora actuală, nu putem trage concluzia existenţei unei legături între vaccin şi cheagurile de sânge".

Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a asigurat că "siguranţa vaccinului a fost studiată pe larg în studiile clinice de faza III şi că datele revizuite de specialişti confirmă faptul că vaccinul a fost în general bine tolerat".

Austria anunţase luni că a încetat administrarea unui lot de vaccinuri produse de laboratorul britanic, după decesul unei infirmiere de 49 de ani din cauza unor "grave tulburări de coagulare" la câteva zile după primirea vaccinului.

Alte patru ţări europene - Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg - au suspendat ulterior vaccinările cu dozele provenite din lotul respectiv, livrat în 17 state şi care conţine un milion de doze de vaccin.

Întârzieri de livrare

Vaccinul a fost aprobat pentru prima dată de Marea Britanie, care a comandat 100 de milioane de doze din acesta.

În UE, întârzierile de livrare au suscitat critici intense în Europa, întrucât compania a furnizat Regatului Unit stocul promis.

AstraZeneca a anunţat în ianuarie că nu va putea livra în primul trimestru decât o treime din cele 120 de milioane de doze promise iniţial celor 27 de state membre ale UE.

Italia a blocat recent exportul a 250.000 de doze, argumentând în special o "penurie persistentă" şi "întârzieri de aprovizionare".

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că şi alte ţări ar putea bloca exporturi de vaccinuri anti-COVID-19, aşa cum a făcut Italia. Ea a declarat că AstraZeneca nu a livrat decât "mai puţin de 10%" din dozele comandate între decembrie şi martie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria