Coronavirus: Marea Britanie va monitoriza variantele SARS-CoV-2 prin secvenţieri genomice în diverse zone ale lumii

Coronavirus: Marea Britanie va monitoriza variantele SARS-CoV-2 prin secvenţieri genomice în diverse zone ale lumii

Autorităţile din Marea Britanie au anunţat miercuri că vor oferi sprijin în vederea realizării de secvenţieri genomice unor ţări precum Brazilia, Etiopia, Kenya, Nigeria şi Pakistan, pentru a le ajuta astfel să identifice, să analizeze şi să monitorizeze noile variante ale coronavirusului, informează Reuters.

Noul coronavirus, care a ucis 4 milioane de oameni la nivel global după ce a apărut prima dată în China la sfârşitul anului 2019, suferă mutaţii o dată la câteva săptămâni, un ritm mai lent decât cele ale virusului gripal şi al HIV, dar suficient pentru a necesita actualizări ale vaccinurilor anti-COVID-19.

Public Health England va extinde sprijinul acordat de Marea Britanie partenerilor săi prin intermediul New Variant Assessment Platform Program, care monitorizează modificările apărute în structura noului coronavirus.

Aproximativ o treime din totalul secvenţierilor virusului SARS-CoV-2 publicate de baza de date internaţională GISAID, dedicată virusurilor de tip gripal, au fost furnizate de Marea Britanie.

"Marea Britanie este o super-putere în ştiinţă şi este just ca noi să sprijinim lupta omenirii împotriva COVID-19", a declarat Dominic Raab, Secretar de Stat în Ministerul britanic de Externe.

"Împărtăşim experienţa Marii Britanii în ştiinţa genomului cu Brazilia, Etiopia, Kenya, Nigeria, Pakistan, Singapore şi cu Centrul African pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, extinzând monitorizarea maladiei COVID-19 şi ajutând aceste ţări să identifice, să monitorizeze şi să reacţioneze la variantele coronavirusului, care reprezintă un motiv de îngrijorare la nivel global", a adăugat Dominic Raab.

Oficialii britanici din sectorul sănătăţii au spus că o monitorizare robustă a genomului virusului SARS-CoV-2 este vitală pentru identificarea noilor variante ale coronavirusului şi pentru anihilarea lor.

Public Health England a secvenţiat deja mostre trimise din Ucraina, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Albania, iar acest program va fi extins în perioada următoare.

"Noile variante ale SARS-CoV-2 reprezintă o ameninţare majoră şi este important să ne amintim că într-o pandemie globală nicio ţară nu este în siguranţă până când toate ţările nu vor fi în siguranţă", a declarat Jenny Harries, director executiv al UK Health Security Agency. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

3 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

4 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

5 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN