Coronavirus: Medicii se declară îngrijoraţi de relaxarea italienilor

Coronavirus: Medicii se declară îngrijoraţi de relaxarea italienilor

Autorităţile medicale italiene au tras un semnal de alarmă în privinţa pericolelor legate de apariţia celui de-al doilea val al epidemiei de coronavirus în Italia, după relaxarea generală a populaţiei locale, care nu pare să se mai teamă de infectarea cu SARS-CoV-2, informează AFP marţi.

"Nu putem să excludem un nou val la toamnă", a prevenit Massimo Galli, specialist în maladii infecţioase la spitalul Sacco din Milano, pentru cotidianul La Repubblica. După părerea sa, este încă "prea devreme" pentru ca italienii să renunţe la măştile sanitare.

Atmosfera apăsătoare din perioada de izolare pare să fi fost deja uitată de o parte a populaţiei, deoarece în Italia pot fi văzute acum petreceri festive, plaje aglomerate, restaurante care nu respectă normele obligatorii referitoare la păstrarea distanţei între clienţi.

Vânzările de măşti - care nu erau de găsit la începutul izolării - sunt în scădere în Italia, potrivit Federaţiei farmaciştilor.

Obligativitatea purtării măştilor sanitare în aer liber, în vigoare în câteva regiuni precum Lombardia, ar trebui să dispară la sfârşitul lunii, însă această decizie este considerată "prematură" de Massimo Galli.

Lombardia, epicentrul epidemiei în această ţară, a anunţat luni încă 143 de noi cazuri depistate în ultimele 24 de ore. Până acum, noul coronavirus a cauzat 34.657 de decese în întreaga peninsulă, iar cifrele aferente infectărilor zilnice au rămas stabile.

La sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile sanitare au îndemnat populaţia la prudenţă, după ce au observat "semnale de alertă legate de transmiterea" coronavirusului, în special în urma a două focare apărute la Roma, subliniind că "circulaţia virusului este încă foarte mare".

"Să rămânem prudenţi până la sosirea pe piaţă a unui vaccin", a declarat la rândul său Franco Locatelli, un medic care prezidează Consiliul Superior al Sănătăţii şi este consilier guvernamental, într-un articol apărut în Corriere della Sera.

"Italia a făcut un efort uriaş şi a obţinut rezultate extraordinare. Însă nu ar trebui să le facem să devină inutile prin comportamente puţin responsabile, precum 'movida', pentru că ar trebui să cinstim memoria celor 34.000 de victime", a adăugat el.

Situaţia alarmantă din afara Europei trebuie să rămână în minţile oamenilor. "Oamenii se deplasează de pe un continent pe altul şi este imposibil de controlat toată lumea", a prevenit Franco Locatelli

De asemenea, nu foarte mulţi italieni au descărcat aplicaţia naţională de monitorizare a cazurilor pozitive pe telefoanele mobile (doar 3,5 milioane în raport cu cei 23 de milioane de utilizatori aşteptaţi să facă acest lucru).

O anchetă serologică pe un eşantion reprezentativ de 150.000 de italieni a suferit deocamdată un prim eşec: doar o treime din persoanele contactate au acceptat până în acest stagiu să participe.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

3 Ziceau că e „stupidă și inutilă” / Priviți, vedeta ucraineană Akkerman, capturată de Rusia, a fost introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră

4 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

5 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!