Coronavirus: O lege controversată învesteşte guvernul israelian cu puteri speciale

Coronavirus: O lege controversată învesteşte guvernul israelian cu puteri speciale

Deputaţii israelieni au votat miercuri în a doua şi a treia lectură un proiect de lege criticat de partidele de opoziţie care conferă guvernului puteri speciale până în iunie 2021 pentru a lupta împotriva COVID-19, notează AFP.

"Marea lege a coronavirusului", aşa cum este numită, autorizează guvernul "să decreteze starea de urgenţă din cauza pandemiei de COVID-19, să promulge reglementări şi să pună în aplicare restricţii în spaţiul public şi privat". Aceasta dacă guvernul este "convins că există un risc real de răspândire a noului coronavirus implicând pagube importante în sănătatea publică".

În a doua şi a treia lectură, 48 de deputaţi au votat pentru, iar 35 contra.

Potrivit presei israeliene, legislaţia limitează controlul parlamentar asupra deciziilor coaliţiei guvernamentale conduse de premierul Benjamin Netanyahu, retrăgând prerogativele comisiei parlamentare însărcinate cu probleme legate de lupta împotriva noului coronavirus.

Aceasta a anulat marţi un decret al guvernului care ordona închiderea restaurantelor pentru a opri răspândirea pandemiei.

După lungi dezbateri în comisia legislativă, textul votat în primă lectură la 15 iunie a fost revizuit şi permite parlamentului să invalideze în 24 de ore măsurile restrictive luate de guvern înainte de punerea lor în aplicare, şi nu după, cum era prevăzut iniţial.

Potrivit legii, guvernul va putea stabili, de asemenea, condiţiile pentru organizarea manifestaţiilor, însă fără a putea împiedica desfăşurarea lor.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

2 BREAKING Comisia Europeană refuză toate propunerile din Inițiativa cetățenească (Minority SafePack) privind mi…

3 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

4 DOCUMENT ANRE încearcă să dreagă busuiocul după ce Guvernul a anunțat că intervine în scandalul liberalizării …

5 Prima bombă în PSD! Dan Voiculescu și-a pus cârpele să demisioneze din partid și își face „grupare parlamentar…