Coronavirus: Premierul neozeelandez îşi îndeamnă concetăţenii să-i certe pe cei care încalcă restricţiile

Coronavirus: Premierul neozeelandez îşi îndeamnă concetăţenii să-i certe pe cei care încalcă restricţiile

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern şi-a îndemnat luni concetăţenii să-i certe pe cei care nu respectă restricţiile legate de COVID-19, într-un moment în care furia populaţiei se amplifică după o serie de încălcări ce au determinat autorităţile să plaseze din nou Auckland în carantină, informează AFP.

Această măsură a intervenit la mai puţin de două săptămâni după un lockdown de trei zile impus în principalul oraş al Noii Zeelande.

Extrem de supărată, Jacinda Ardern, care până acum a salutat ca fiind foarte bună gestionarea pandemiei, a calificat aceste încălcări drept "intolerabile". Ea a afirmat că unele persoane aflate la originea recentelor contaminări au ignorat restricţiile, refuzând să se izoleze cum ar fi trebuit sau să dea informaţii despre deplasările lor, pentru a permite alertarea celor cu care au intrat în contact.

"Aceşti indivizi sunt judecaţi de întreaga naţiune, vor exista consecinţe, fără nicio îndoială", a declarat Ardern pentru presă.

Până în prezent, Noua Zeelandă a înregistrat doar 26 de decese legate de noul tip de coronavirus, la o populaţie de circa 5 milioane de locuitori, însă Ardern a amintit că toată lumea trebuie să coopereze. "Dacă aceasta presupune să cerţi un membru al familiei sau un coleg, pentru că nu au respectat regulile, noi trebuie să o facem. Făceţi-o cu delicateţe, dar făceţi-o", a declarat ea.

Cei 1,7 milioane de locuitori ai oraşului Auckland sunt din nou în carantină începând de duminică pentru cel puţin şapte zile, după descoperirea noilor cazuri de COVID-19.

Carantina de trei zile impusă în februarie nu a permis evitarea răspândirii unui focar de contaminări. Temerile vizează în special o familie care ar fi fost în contact cu membri ai unei familii infectate. Unul dintre membrii săi, care ar fi trebuit să stea în izolare, s-a dus la un medic, la o universitate şi la o sală de fitness, în aşteptarea rezultatelor testului care în final au arătat că el este purtător de virus.

"Plătim cu toţii preţul" acţiunilor lor, a declarat şefa guvernului neozeelandez, care a spus că înţelege furia populaţiei.

Ea a recunoscut că este dificil să ştii dacă persoanele "spun adevărul", în condiţiile în care este esenţial să se ştie, pentru a repera contacţii.

Luni, focarul epidemiologic din Auckland număra 15 cazuri.

Strategia Noii Zeelande este de a elimina orice caz de coronavirus datorită politicii sale foarte intense de depistare şi a căutării aprofundate a contacţilor.

Autorităţile au posibilitatea de a lua măsuri coercitive împotriva contravenienţilor, însă până acum ele nu au aplicat aproape nicio amendă pentru refuzul de a purta mască într-un avion sau în transportul public. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi imagini cu ce-au lăsat americanii în Afganistan...

2 VIDEO Stupoare în Rusia! / Cum arată un convoi militar rusesc cu lansatoare Katiușa din anii `40 și camioane din anii `30

3 VIDEO Imagini ca de la răscoala din 1907 în Franța...

4 „Cine este bărbatul care împingea căruciorul băiatului meu?” / Scrisoarea de adio lăsată de tatăl criminal înainte să-și ucidă fiul

5 Un fost șef în CIA explică de ce Moldova ar trebui să se unească cu România