Coronavirus: Presupusa unitate privind călătoriile în UE s-a transformat într-o confuzie a controalelor la frontiere (Reuters)

Coronavirus: Presupusa unitate privind călătoriile în UE s-a transformat într-o confuzie a controalelor la frontiere (Reuters)

Ţările din Uniunea Europeană şi statele vecine cu care au graniţe deschise ar fi trebuit să relaxeze la unison restricţiile la mijlocul lunii iunie şi apoi să înceapă să primească turişti din afara blocului comunitar, comentează vineri Reuters.

Cu toate acestea, deschiderea coordonată convenită de ambasadori săptămâna trecută a început să se destructureze, în contextul numeroaselor reguli extrem de diferite şi al deciziilor individuale ale unor ţări de a reintroduce controale.

Un diplomat european de top a spus că această chestiune este foarte dificilă deoarece situaţia se dovedeşte fără precedent şi în schimbare. "Învăţăm făcând, este o ţintă în mişcare", a spus el.

Guvernele din UE au convenit asupra unei liste de 14 ţări 'sigure', printre care Canada, Japonia şi Serbia, de unde puteau veni şi persoane care nu efectuau deplasări esenţiale, cu o actualizare două săptămâni mai târziu în ideea de a extinde grupul.

Totuşi, în timp ce unele ţări precum Olanda au deschis iniţial graniţele pentru cele 14 state, Italia şi Belgia au decis să le ţine închisă pentru toate. Olanda a decis între timp că Serbia şi Muntenegru nu mai sunt sigure.

Ministrul italian al Sănătăţii, Roberto Speranza, a făcut apel, într-o scrisoare transmisă miercuri, la noi măsuri de precauţie riguroase pentru toate persoanele care vin în ţări UE din afară.

Un diplomat UE a spus că următoarea listă va fi cel mai probabil mai scurtă.

Marie De Somer, expertă în migraţie şi mobilitate în cadrul European Policy Centre, a declarat că diferitele reguli de intrare şi o posibilă ocolire a lor de către turiştii care ajung într-o ţară şi călătoresc apoi în alta ar putea duce la reintroducerea de controale la frontierele interne, la doar câteva săptămâni după ce au fost ridicate.

"Apoi întrebarea ar fi când vor fi ridicate. Spaţiul Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale UE şi este extrem de popular. Ar transmite un mesaj negativ legat de capacitatea ţărilor din UE de a putea lucra împreună", a spus ea.

Spaţiul Schengen de liberă circulaţie include acum şi unele ţări din afara UE, printre care Norvegia şi Elveţia.

Între timp, rămân în vigoare multe restricţii de călătorie în Europa, iar înmulţirea cazurilor de coronavirus în părţi din destinaţii de vacanţă populare precum Spania şi Portugalia a atras noi măsuri.

Austria a emis atenţionări de călătorie pentru Bulgaria, România şi Republica Moldova, în timp ce Ungaria a anunţat joi o revizuire a regulilor pentru persoanele care vin din Austria, Serbia, Croaţia, România, Slovenia şi Slovacia. Grecia a înăsprit de asemenea regulile pentru turiştii dinspre Bulgaria.

Situaţia seamănă cu perioada de la începutul crizei de sănătate din Europa, când ţările au făcut stocuri de echipamente de protecţie şi au blocat trecerile de frontieră până când au ajuns la o înţelegere privind interdicţia de export şi au închis graniţele externe.

"Este cu siguranţă loc de îmbunătăţiri", a spus Jacques Pelkmans, expert în piaţa muncii în cadrul think tank-ului CEPS. "Am fi putut avea mai puţine defecţiuni şi mai puţină iritare între statele membre ale UE. În cazul livrărilor medicale a fost chiar urât", a adăugat el.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 Șeful tătarilor din Crimeea după „sabotaje”: „Podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă”

4 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

5 VIDEO Filmare intimă cu premierul Finlandei, Sanna Marin, apărută pe internet