Coronavirus: Programul de testare şi urmărire a contacţilor în Anglia a costat 23 miliarde de lire, fără un impact clar (raport)

Coronavirus: Programul de testare şi urmărire a contacţilor în Anglia a costat 23 miliarde de lire, fără un impact clar (raport)

Londra, 10 mar /Agerpres/ - Sistemul implementat în Anglia de testare şi urmărire a contacţilor persoanelor infectate cu coronavirus, care a costat 23 miliarde de lire (32 miliarde de dolari), nu a avut un impact clar asupra evoluţiei epidemiei de COVID-19, a apreciat miercuri, într-un raport, Comisia pentru conturile publice a parlamentului, denunţând costurile 'inimaginabile' ale programului, transmite Reuters.

Sumele considerabile cheltuite pentru sistemul 'Test and Trace' din Anglia şi impactul său limitat au atras critici, politicieni din opoziţie cerând ca programul să fie gestionat de serviciul naţional de sănătate.

În raportul său, Comisia pentru conturile publice arată că programul a costat 23 miliarde de lire până acum, dar nu şi-a atins scopul crucial de a evita un ciclu de lockdown-uri la nivel naţional.

'În ciuda resurselor de neimaginat aruncate în acest proiect, 'Test and Trace' nu poate demonstra o diferenţă măsurabilă în evoluţia pandemiei', a declarat preşedinta comisiei, deputata laburistă Meg Hillier.

'Promisiunea pe baza căreia a fost justificată această cheltuială uriaşă - evitarea unui alt lockdown - a fost încălcată de două ori', a subliniat ea.

Ministrul transporturilor, Grant Shapps, a explicat miercuri că sistemul a fost construit de la zero şi că el joacă un rol crucial în a ajuta la stoparea răspândirii noilor variante ale virusului.

Foto: (c)ANDY RAIN / EPA


'Indiferent de experienţa cu coronavirusul, bună sau rea, pe care noi am avut-o ca naţiune, ea ar fi fost una cu mult mai rea dacă nu am fi avut un sistem care a contactat atât de mulţi oameni şi a prevenit ca boala să se răspândească şi mai mult', a spus el la postul Sky News.

Raportul comisiei parlamentare arată că programul 'Test and Trace' s-a bazat prea mult pe contractori costisitori. Consultanţii care au lucrat la acest sistem erau plătiţi cu 1.000 de lire pe zi.

Prim-ministrul Boris Johnson a promis anul trecut cel mai bun sistem din lume de testare şi urmărire a contacţilor ca parte a ieşirii din epidemie, însă atenţia s-a îndreptat acum spre campania de vaccinare.

Anul trecut, consilieri ştiinţifici au afirmat că sistemul 'Test and Trace' nu a redus semnificativ răspândirea coronavirusului. Anglia a intrat apoi într-un al doilea lockdown în toamnă.

Întrebat despre impactul actual al sistemului, consilierul ştiinţific principal Patrick Vallance a spus marţi că sistemul de testare merge bine acum şi că, deşi programul de testare şi urmărire a contacţilor a funcţionat mai puţin bine atunci când nivelul de infectare era ridicat, sistemul va câştiga în importanţă în lunile următoare.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

3 Noi amănunte despre puciul de la Kremlin. Putin răscolește după trădători...

4 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

5 Foarte interesante amănunte!