Coronavirus: Serbia mulţumeşte Chinei pentru ajutor şi denunţă "lipsa de solidaritate" a UE

Coronavirus: Serbia mulţumeşte Chinei pentru ajutor şi denunţă "lipsa de solidaritate" a UE

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a mulţumit marţi Chinei pentru ajutorul său în lupta împotriva noului coronavirus, acuzând Uniunea Europeană că i-a abandonat ţara privând-o de echipamente de protecţie, relatează AFP.

Comisia Europeană a decis să limiteze exporturile de materiale precum măşti, ochelari şi halate de protecţie, provocând nemulţumirea şefului statului sârb, care a prezentat China ca noul salvator al Belgradului.

Circa 60 de infectări cu coronavirus au fost înregistrate în Serbia şi circa 250 în Balcanii de Vest, una din cele mai sărace regiuni din Europa, unde sistemele de sănătate sunt deja afectate de lipsa de resurse.

"Îi aşteptăm aici pe fraţii noştri chinezi. Se dovedeşte că fără voi Europa abia se poate apăra", i-a spus preşedintele sârb ambasadoarei Chinei la Belgrad, Chen Bo, după sosirea unor teste chineze.

Ambasadoarea a anunţat că până la sfârşitul săptămânii ar urma să vină în Serbia şi specialişti chinezi.

După ce duminică a decretat stare de urgenţă, Vucic, a cărui ţară este candidată la aderarea la UE, a declarat că "solidaritatea europeană nu există, e doar un basm".

"Ne punem toate speranţele în singura ţară care ne poate ajuta în această situaţie dificilă", China, cu care relaţiile economice s-au consolidat în aceşti ultimi ani, a adăugat el.

Duminică, UE a anunţat că exporturile de echipamente medicale de protecţie trebuie supuse autorizării guvernelor europene.

În Bosnia vecină, liderul naţionalist sârb Milorad Dodik a denunţat la rândul său decizia UE, spunând că este un "proastă".

În Albania, care a impus cele mai restrictive măsuri din regiune pentru a lupta împotriva pandemiei, îngrijorarea era tot mai mare.

Premierul Edi Rama a declarat că liderii din Balcani discută cu reprezentanţi europeni despre o "garanţie de acces pentru ţările din regiunea noastră la importuri de echipamente sanitare" provenite din UE.

Potrivit ministrului albanez al Sănătăţii, Mira Rakacolli, Tirana a cerut ajutorul Chinei pentru a face faţă unei pandemii care a făcut peste 7.000 de morţi în lume.

Beijingul desfăşoară o politică de investiţii masive în Balcani, cu contracte însoţite deseori de credite.

"Imaginea bună a Chinei va fi promovată în special de liderii autocraţi locali" care încearcă să joace cartea populistă antieuropeană în timpul crizei coronavirusului, a declarat pentru AFP Florian Bieber, specialist în Balcani.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante