Coronavirus: Seulul condamnă măsurile de carantină 'iraţionale' impuse în Japonia

Coronavirus: Seulul condamnă măsurile de carantină 'iraţionale' impuse în Japonia

Seulul îl va convoca pe ambasadorul japonez pentru a protesta împotriva măsurilor "iraţionale" de carantină impuse persoanelor sosite în Japonia din Coreea de Sud pentru a lupta împotriva coronavirusului, şi şi-a acuzat totodată vecinul vineri că are motive politice ascunse, relatează France Presse.

Cele două ţări au legături economice strânse şi sunt amândouă aliaţi foarte apropiaţi ai Washingtonului. Dar relaţia lor este afectată de decenii de un contencios istoric datând din vremea când peninsula era o colonie japoneză (1910-1945).

Această dispută a degenerat anul trecut în grave tensiuni comerciale şi diplomatice, ceea ce a condus aproape la ruperea unui acord de partajare a informaţiilor militare, capital în special pentru politica americană faţă de Coreea de Nord.

Joi, prim-ministrul japonez Shinzo Abe a anunţat că oricine soseşte în arhipelag şi a fost recent în China sau Coreea de Sud ar trebui să petreacă 14 zile în carantină.

Într-un comunicat, ministrul de externe sud-coreean a cerut Tokyo să-şi revizuiască măsurile "iraţionale şi excesive" şi a anunţat că l-a convocat pe ambasadorul japonez.

"Nu ne putem abţine să ne întrebăm dacă Japonia nu are motive ascunse, dincolo de dorinţa de a opri epidemia", a declarat el.

Coreea de Sud a adăugat că poate lua măsuri de represalii, spunând că examinează "toate opţiunile posibile" pentru a asigura siguranţa cetăţenilor săi.

Coreea de Sud este ţara cu cele mai multe cazuri de Covid-19 după China, punctul de plecare al epidemiei.

Seulul a anunţat vineri că numărul de cazuri în ţară a ajuns acum la 6.284. Şapte noi decese au fost anunţate de Centrele coreene pentru controlul şi prevenirea bolilor (KCDC), ridicând bilanţul epidemiei la 42 de morţi.

Japonia, la rândul său, are 360 de cazuri confirmate şi şase decese. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

3 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 „Navele rusești nu vor avea unde să se ascundă în Marea Neagră”