Coronavirus: Spania confirmă prima infectare cu varianta Omicron prin transmitere comunitară

Coronavirus: Spania confirmă prima infectare cu varianta Omicron prin transmitere comunitară

Autorităţile spaniole au confirmat joi primul caz de COVID-19 cu varianta Omicron prin transmitere comunitară, în timp ce alte două cazuri suspecte sunt în curs de investigare, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Persoana infectată, un bărbat în vârstă de 62 de ani din regiunea Madrid, vaccinat cu două doze din serul AstraZeneca şi care prezintă simptome uşoare, nu are istoric de călătorie şi nici nu este contact al unor persoane revenite din zone considerate de risc.

Acest caz este al patrulea cu varianta Omicron confirmat în Spania, dar primul care arată că această nouă variantă a coronavirusului circulă deja în populaţie.

Alte două cazuri de COVID-19 suspecte de infectare cu varianta Omicron şi fără istoric de călătorie în zone de risc sunt în curs de investigare.

Autorităţile sanitare din regiunea spaniolă Catalonia au anunţat miercuri că au detectat posibile urme ale variantei Omicron în probele de ape reziduale colectate începând de la sfârşitul lunii noiembrie.

Această nouă variantă provoacă îngrijorare întrucât prezintă peste 30 de mutaţii, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că varianta Omicron are o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente, creşte riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală şi se transmite mai uşor decât Delta, cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a estimat joi că în lunile următoare Omicron ar putea lua locul variantei Delta ca variantă dominantă în Europa. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa