Coronavirus: Statele baltice fac demersuri pentru a-şi repatria cetăţenii blocaţi la graniţa germano-polonă

Coronavirus: Statele baltice fac demersuri pentru a-şi repatria cetăţenii blocaţi la graniţa germano-polonă

Estonia şi Letonia vor trimite nave începând de marţi pentru a-şi repatria sutele de cetăţeni blocaţi la graniţa dintre Germania şi Polonia, în urma deciziei acesteia din urmă de a-şi închide graniţele din cauza epidemiei de coronavirus, transmite Reuters, citând surse oficiale.

Cele trei ţări baltice - Lituania, Letonia şi Estonia - au criticat Polonia pentru că îi împiedică pe cetăţenii lor să revină acasă, după ce Varşovia a interzis tranzitul străinilor începând de duminică dimineaţă.

Vilnius estimează că în jur de 420 de vehicule cu numere de înmatriculare lituaniene erau blocate luni la graniţa germano-polonă, iar unii oameni au protestat prin blocarea drumurilor care duc spre Polonia, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Guvernul Estoniei a afirmat că a convenit cu compania de feriboturi Tallink să fie trimisă o navă de croazieră pentru a îmbarca persoane în portul german Sassnitz miercuri.

Marţi, Polonia a fost de acord ca autocare şi camionete din Lituania, Letonia şi Estonia să-i tranziteze teritoriul în cinci convoaie de circa 20 de vehicule fiecare, ce vor avea voie să oprească doar la benzinării, au indicat autorităţile de la Vilnius.

Polonia a pus la dispoziţie cinci feriboturi de mici dimensiuni pentru transportul autovehiculelor direct în portul lituanian Klaipeda, iar Lituania a închiriat un tren pentru repatrierea cetăţenilor săi din Germania via Polonia, fără oprire.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Voi știți cine e marmota asta?

2 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

3 Așa o fi?

4 10 poliţişti suspectaţi de luare de mită, „săltaţi” de la un curs de prevenire a corupţiei

5 VIDEO Bătaie generală într-un club de fiţe după ce o „pisi” s-a plâns lui „iubi” că a fost pipăită