Coronavirus: Statele baltice fac demersuri pentru a-şi repatria cetăţenii blocaţi la graniţa germano-polonă

Coronavirus: Statele baltice fac demersuri pentru a-şi repatria cetăţenii blocaţi la graniţa germano-polonă

Estonia şi Letonia vor trimite nave începând de marţi pentru a-şi repatria sutele de cetăţeni blocaţi la graniţa dintre Germania şi Polonia, în urma deciziei acesteia din urmă de a-şi închide graniţele din cauza epidemiei de coronavirus, transmite Reuters, citând surse oficiale.

Cele trei ţări baltice - Lituania, Letonia şi Estonia - au criticat Polonia pentru că îi împiedică pe cetăţenii lor să revină acasă, după ce Varşovia a interzis tranzitul străinilor începând de duminică dimineaţă.

Vilnius estimează că în jur de 420 de vehicule cu numere de înmatriculare lituaniene erau blocate luni la graniţa germano-polonă, iar unii oameni au protestat prin blocarea drumurilor care duc spre Polonia, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Guvernul Estoniei a afirmat că a convenit cu compania de feriboturi Tallink să fie trimisă o navă de croazieră pentru a îmbarca persoane în portul german Sassnitz miercuri.

Marţi, Polonia a fost de acord ca autocare şi camionete din Lituania, Letonia şi Estonia să-i tranziteze teritoriul în cinci convoaie de circa 20 de vehicule fiecare, ce vor avea voie să oprească doar la benzinării, au indicat autorităţile de la Vilnius.

Polonia a pus la dispoziţie cinci feriboturi de mici dimensiuni pentru transportul autovehiculelor direct în portul lituanian Klaipeda, iar Lituania a închiriat un tren pentru repatrierea cetăţenilor săi din Germania via Polonia, fără oprire.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

3 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 „Navele rusești nu vor avea unde să se ascundă în Marea Neagră”