Coronavirus: Suedia se aşteaptă la 3.000 de decese suplimentare

Coronavirus: Suedia se aşteaptă la 3.000 de decese suplimentare

Suedia, care afişează deja unul din cele mai grave bilanţuri pe locuitor din lume, a apreciat marţi ca probabil un scenariu prevăzând 3.000 de noi decese cauzate de coronavirus, notează AFP.

Aceste previziuni reies din unul dintre cele trei scenarii luate în considerare de Agenţia pentru Sănătate Publică a regatului scandinav, care a atras atenţia întregii lumi cu strategia sa mai puţin strictă în faţa COVID-19.

Bilanţul pandemiei în Suedia a atins marţi 5.646 de decese şi 78.166 de cazuri confirmate, plasând statul nordic în plutonul de frunte al celor mai afectate ţări din lume, chiar dacă autorităţile subliniază încetinirea apariţiei de noi cazuri, de cazuri grave şi de decese.

Potrivit Agenţiei suedeze pentru Sănătate Publică, scenariul cel mai probabil constă în apariţia mai multor focare în întreaga ţară, ce ar fi mult mai uşor sau nu de ţinut sub control.

Un scenariu "deja văzut în alte părţi ale lumii şi care pare să urmeze drumul obişnuit al COVID-19", a precizat epidemiologul-şef Anders Tegnell.

În această ipoteză, din cauza relaxării măsurilor barieră, rata de infectare "ar creşte rapid în urma unei socializări mai mari între persoane", dar ar descreşte apoi rapid "în momentul în care oamenii vor deveni conştienţi de risc şi vor respecta gesturile barieră ca distanţarea socială". Numărul estimat de morţi suplimentare în acest caz este estimat la 3.200.

Scenariul cel mai rău are în vedere 5.800 de decese suplimentare, în ipoteza în care coronavirusul ar urma traiectoria clasică a unei pandemii.

"Cel mai bun" scenariu, în care coronavirusul ar urma tendinţa actuală, prevede numai 200 de morţi suplimentare faţă de situaţia actuală.

Spre deosebire de alte ţări europene, Suedia nu a impus niciodată măsuri de izolare populaţiei sale şi a fost aspru criticată în străinătate pentru strategia sa considerată laxistă în faţa coronavirusului. Ea a păstrat şcolile deschise pentru elevii sub 16 ani, precum şi cafenele, barurile şi restaurantele.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale