Coronavirus: Suedia se aşteaptă la 3.000 de decese suplimentare

Coronavirus: Suedia se aşteaptă la 3.000 de decese suplimentare

Suedia, care afişează deja unul din cele mai grave bilanţuri pe locuitor din lume, a apreciat marţi ca probabil un scenariu prevăzând 3.000 de noi decese cauzate de coronavirus, notează AFP.

Aceste previziuni reies din unul dintre cele trei scenarii luate în considerare de Agenţia pentru Sănătate Publică a regatului scandinav, care a atras atenţia întregii lumi cu strategia sa mai puţin strictă în faţa COVID-19.

Bilanţul pandemiei în Suedia a atins marţi 5.646 de decese şi 78.166 de cazuri confirmate, plasând statul nordic în plutonul de frunte al celor mai afectate ţări din lume, chiar dacă autorităţile subliniază încetinirea apariţiei de noi cazuri, de cazuri grave şi de decese.

Potrivit Agenţiei suedeze pentru Sănătate Publică, scenariul cel mai probabil constă în apariţia mai multor focare în întreaga ţară, ce ar fi mult mai uşor sau nu de ţinut sub control.

Un scenariu "deja văzut în alte părţi ale lumii şi care pare să urmeze drumul obişnuit al COVID-19", a precizat epidemiologul-şef Anders Tegnell.

În această ipoteză, din cauza relaxării măsurilor barieră, rata de infectare "ar creşte rapid în urma unei socializări mai mari între persoane", dar ar descreşte apoi rapid "în momentul în care oamenii vor deveni conştienţi de risc şi vor respecta gesturile barieră ca distanţarea socială". Numărul estimat de morţi suplimentare în acest caz este estimat la 3.200.

Scenariul cel mai rău are în vedere 5.800 de decese suplimentare, în ipoteza în care coronavirusul ar urma traiectoria clasică a unei pandemii.

"Cel mai bun" scenariu, în care coronavirusul ar urma tendinţa actuală, prevede numai 200 de morţi suplimentare faţă de situaţia actuală.

Spre deosebire de alte ţări europene, Suedia nu a impus niciodată măsuri de izolare populaţiei sale şi a fost aspru criticată în străinătate pentru strategia sa considerată laxistă în faţa coronavirusului. Ea a păstrat şcolile deschise pentru elevii sub 16 ani, precum şi cafenele, barurile şi restaurantele.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

2 BREAKING Comisia Europeană refuză toate propunerile din Inițiativa cetățenească (Minority SafePack) privind mi…

3 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

4 DOCUMENT ANRE încearcă să dreagă busuiocul după ce Guvernul a anunțat că intervine în scandalul liberalizării …

5 Prima bombă în PSD! Dan Voiculescu și-a pus cârpele să demisioneze din partid și își face „grupare parlamentar…