Coronavirus: Trei indigeni au murit în Peru, în confruntări cu poliţia

Coronavirus: Trei indigeni au murit în Peru, în confruntări cu poliţia

Mai mulţi indigeni nemulţumiţi de modul în care guvernul peruan gestionează pandemia de COVID-19 au atacat un sit operat de o companie petrolieră canadiană în regiunea amazoniană a ţării, trei dintre aceştia fiind ucişi în confruntările cu poliţia, informează luni AFP.

"Din păcate, nu doi locuitori sunt morţi, tocmai am fost anunţaţi că este vorba de trei", a declarat duminică ministrul de interne Jorge Montoya pentru postul de radio RPP, revizuind bilanţul anunţat anterior.

Potrivit unui comunicat al ministerului de interne de la Lima, şase membri ai forţelor de securitate şi 11 indigeni au fost răniţi. Pronosticul este rezervat în cazul a şase din cei 11 indigeni, precizează autorităţile peruane.

Confruntările au avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, când aproximativ 70 de indigeni înarmaţi cu suliţe, nemulţumiţi de scurgerile repetate de petrol şi de gestionarea neglijentă a pandemiei de COVID-19 de către guvern, au încercat să ocupe un câmp petrolier al companiei canadiene PetroTal din Bretana, în regiunea Loreto din nord-estul ţării.

Indigenii doresc ca PetroTal să îşi înceteze activitatea la o sondă de petrol despre care susţin că poluează. După aceste incidente, PetroTal, care are în jur de 100 de angajaţi în zonă, a anunţat suspendarea operaţiunilor în acel sit.

ORPIO, o asociaţie care reprezintă interesele indigenilor din Amazonul peruvian, a declarat că atacul a vizat "compania petrolieră şi statul din cauza neglijării şi abandonării" indigenilor, care se confruntă cu o "lipsă a tratamentelor şi a medicamentelor" în faţa epidemiei de COVID-19. "Fraţii noştri indigeni nu aveau arme de foc. Au avut doar suliţe, ca mijloc tradiţional de apărare", se arată într-un comunicat al ORPIO.

Pandemia noului coronavirus a afectat foarte tare zeci de triburi indigene care trăiesc în sărăcie în regiunea amazoniană din Peru. Autorităţile estimează că în Iquitos, principalul oraş din regiune, 70% dintre locuitori au contractat virusul.

Regiunea Loreto este una dintre cele mai întinse şi mai puţin populate, dar şi una dintre cele mai afectate de pandemie. Peste 20.000 de persoane au murit din cauza acestei boli în Peru. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...