Coronavirus: UE anunţă 4 milioane de doze suplimentare de vaccin BioNTech-Pfizer în martie

Coronavirus: UE anunţă 4 milioane de doze suplimentare de vaccin BioNTech-Pfizer în martie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat miercuri un acord cu laboratorul BioNTech-Pfizer pentru furnizarea în luna martie către ţările membre a 4 milioane de doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19 pentru a combate propagarea noilor variante de coronavirus, mutaţii ale SARS-CoV-2, relatează AFP şi DPA.

Aceste doze vor fi disponibile "înainte de sfârşitul lunii" pe lângă livrările deja planificate şi distribuite proporţional cu populaţia statelor membre, se specifică într-un comunicat de presă.

"Aceasta va ajuta statele membre în eforturile lor de a limita propagarea noilor variante" de coronavirus şi va contribui la "restabilirea liberei circulaţii a mărfurilor şi persoanelor", a afirmat Ursula von der Leyen.

Grupul german BioNTech şi partenerul său american Pfizer produc unul dintre cele trei vaccinuri împotriva COVID-19 aprobate până în prezent spre utilizare în cadrul blocului comunitar. Comisia se aşteaptă ca până la sfârşitul lunii martie să fie administrate în total aproximativ 100 de milioane de doze din aceste trei vaccinuri.

Foto: (c) ETIENNE LAURENT / EPA


Executivul european a declarat că a negociat această creştere a numărului de doze cu scopul ca statele membre să le poată utiliza în zonele unde există temeri privind transmisibilitatea sporită a noilor variante de coronavirus.

În acest context, Comisia şi-a manifestat preocuparea pentru mai multe "puncte fierbinţi" din UE în materie de contaminare, cum ar "Tirolul în Austria, Nisa şi Moselle în Franţa, Bolzano în Italia şi anumite părţi din Bavaria şi Sachsen în Germania".

Multe state membre au înregistrat o creştere a numărului de infecţii şi spitalizări în ultimele săptămâni, ceea ce le-a determinat pe unele dintre ele să instituie noi controale la frontieră.

Comisia a anunţat la începutul lunii februarie că se aşteaptă la livrarea a aproximativ 55 de milioane de doze în martie, o cifră nerevizuită, conform AFP.

Executivul european prevede o creştere semnificativă a livrărilor de vaccin în al doilea trimestru, cu 300 milioane de doze, adică 100 milioane de doze pe lună în medie, conform estimărilor Ursulei von der Leyen dezvăluite luni în presa germană.

Trei vaccinuri au fost deja aprobate de UE, iar cel produs de Johnson&Johnson ar trebui să primească undă verde în martie de la Bruxelles.

AstraZeneca s-a angajat să livreze 180 de milioane de doze europenilor în al doilea trimestru, în timp ce Pfizer-BioNTech urmează să furnizeze cel puţin 75 de milioane, conform unui acord adiţional semnat cu Bruxellesul, pe lângă volumele necunoscute din primul contract. Cifrele pentru Moderna nu sunt deocamdate cunoscute, relevă AFP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Românca ucisă de rechin în Egipt lipsea de două zile din hotelul de 5 stele în care era cazată

2 Totul se petrece în sectorul românesc al Mării Negre / Priviți, americanii și NATO stau cu ochii pe ruși ca pe butelie

3 Un propagandist al Kremlinului se plânge că rușilor li se scuipă în cafea, când frecventează restaurantele din Europa

4 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au început să facă diferența pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei

5 SURSE Premierul a cerut Ministerului de Finanțe o grilă de impozitare a pensiilor speciale