Coronavirus: Ungaria a primit marţi primele vaccinuri din China, o excepţie în UE

Coronavirus: Ungaria a primit marţi primele vaccinuri din China, o excepţie în UE

Primele 550.000 de doze de vaccin chinezesc Sinopharm împotriva COVID-19 au sosit marţi în Ungaria, ea fiind singura ţară din Uniunea Europeană care a aprobat utilizarea acestui ser, a anunţat guvernul premierului Viktor Orban, care a dat undă verde şi utilizării vaccinului rusesc Sputnik V, relatează AFP.

Avionul statului ungar, care decolase cu o zi în urmă de la Beijing, a aterizat pe aeroportul din Budapesta marţi la amiază, având la bord loturi de seruri ce vor permite vaccinarea a 275.000 de persoane.

'Datorită cooperării cu guvernul chinez, suntem prima ţară din UE care a primit vaccinul Sinopharm', a declarat Tamas Menczer, secretar de stat pentru afaceri externe, prezent la ceremonia de sosire a avionului.

'Încercăm să salvăm vieţi şi să menţinem economia, este o zi importantă pentru Ungaria', a adăugat el.

Autorităţile farmaceutice ungare (OGYEI) au dat undă verde acestui vaccin la sfârşitul lunii ianuarie, anunţând în acelaşi timp o comandă de 5 milioane de doze.

Centrul naţional de sănătate publică (NNK) trebuie să efectueze de acum teste şi, odată aprobat, vaccinul va putea fi administrat populaţiei.

Foto: (c) ZOLTAN MATHE / EPA


Ungaria, cu o populaţie de 9,8 milioane de locuitori, constituia deja o excepţie la nivelul Uniunii Europene, după ce aprobase luna trecută vaccinul rusesc, a cărui administrare a început vineri.

Cu acea ocazie, premierul Orban criticase din nou procesul de validare şi de achiziţionare a vaccinurilor în UE, considerat prea lent.

'În fiecare zi ce trece aşteptând Bruxellesul, vom pierde vieţile a o sută de unguri', a spus atunci Viktor Orban. 'De ce ar trebui să credem că experţii europeni sunt mai inteligenţi decât noi, am mai multă încredere' în experţii unguri, a afirmat el.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) se confruntă cu o presiune crescută pentru a autoriza noi vaccinuri anti-COVID cât mai repede posibil, în timp ce cele 27 de state membre ale UE se confruntă cu întârzieri în livrări şi dificultăţi în aprovizionarea cu cele trei produse autorizate până în prezent (Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca/Oxford).

Între timp, Serbia se situează în fruntea cursei în Europa continentală, ajutată de vaccinurile chinezesc şi rusesc, iar Ungaria speră să o ajungă rapid din urmă, în pofida scepticismului locuitorilor faţă de aceste seruri.

Premierul Orban a promis că până la sfârşitul lunii mai, Ungaria va vaccina cu 3,5 milioane de persoane mai mult decât în orice altă ţară a UE de dimensiuni similare.

'Nu putem opri virusul fără vaccin', a insistat el luni într-un discurs susţinut în parlament. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro