Coronavirus: Uniunea Europeană aşteaptă peste 200 de milioane de doze de vaccin BioNTech-Pfizer în al doilea trimestru

Coronavirus: Uniunea Europeană aşteaptă peste 200 de milioane de doze de vaccin BioNTech-Pfizer în al doilea trimestru

Uniunea Europeană (UE) trebuie să primească peste 200 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 de la BioNTech-Pfizer în al doilea trimestru, după încheierea unui acord ce prevede o "accelerare" a livrărilor, a anunţat marţi Comisia Europeană, în timp ce administrarea vaccinului AstraZeneca a fost suspendată recent în mai multe ţări membre ale UE, informează AFP.

Executivul european, însărcinat să negocieze comenzile de vaccinuri în numele statelor membre, a anunţat încheierea unui acord cu laboratorul german BioNTech şi cel american Pfizer în vederea accelerării livrării a 10 milioane de doze în raport cu calendarul iniţial, potrivit unui comunicat.

"Această accelerare (...) va majora la peste 200 de milioane numărul total de doze de vaccin BioNTech-Pfizer aşteptate în al doilea trimestru", a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. "Aceasta oferă statelor membre o marjă de manevră şi potenţial va acoperi deficienţe din livrările" altor vaccinuri, a adăugat ea.

Un prim contract semnat toamna trecută de UE prevedea livrarea a 200 de milioane de doze BioNTech înainte de septembrie 2021, apoi a 100 de milioane mai târziu. Calendarul exact nu a fost dezvăluit.

Un al doilea contract încheiat pe 8 ianuarie prevede livrarea a 300 de milioane de doze suplimentare (200 de milioane însoţite de o opţiune pentru încă 100 de milioane de doze), cu până la 75 de milioane de doze disponibile începând din trimestrul al doilea.

 

 

Livrarea "accelerată" a 10 milioane de doze anunţată marţi face parte din opţiunea de 100 de milioane de doze din acest al doilea contract, care iniţial ar fi trebuit să fie disponibile abia începând din trimestrul al treilea al anului 2021, precizează comunicatul.

Foarte criticată pentru încetineala livrărilor şi întârzierile importante din partea grupului AstraZeneca, Comisia Europeană mizează pe o creştere a livrărilor în aprilie-iunie, cu un ritm mediu de 100 de milioane de doze pe lună pe întreg trimestrul pentru ansamblul vaccinurilor autorizate în UE.

Însă, acest calendar ar putea fi compromis de întârzierile din livrările de doze din vaccinul produs de AstraZeneca, a cărui utilizare a fost suspendată în ultimele zile de mai multe ţări membre ale UE, în urma formării de tromboze la persoane vaccinate cu acest ser.

Comisia Europeană vizează imunizarea a 70% dintre europeni până la sfârşitul verii.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

3 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

4 A fost arestat interlopul care jefuia români în benzinăriile din Austria

5 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…