Coronavirus/Adrian Marinescu: Curbă ascendentă a cazurilor; nu există un echilibru relaxare - prevenţie

Coronavirus/Adrian Marinescu: Curbă ascendentă a cazurilor; nu există un echilibru relaxare - prevenţie

Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Naţional "Matei Balş" a declarat vineri, pentru AGERPRES, că România este pe o curbă ascendentă în ceea ce priveşte infecţiile cu noul coronavirus, această evoluţie fiind "cumva aşteptată", dar nu în măsura cazurilor înregistrate în prezent, urmare a faptului că "nu există un echilibru între măsurile de relaxare şi măsurile de prevenţie".

"În primul rând, este clar că suntem pe o curbă ascendentă. Întotdeauna trebuie să ne raportăm la numărul de teste şi, într-adevăr, în ultimul timp, ajungem să testăm şi peste 19.000 de persoane într-o zi, vorbim despre persoane care sunt la prima testare. Totuşi, sunt cifre care trebuie să ne îngrijoreze, pentru că indicele de pozitivitate, adică acel procent dintre teste care ajung să se pozitiveze, este mare, este peste 4%. Acesta ar fi un aspect. Pe de altă parte, este clar că şi măsurile de relaxare, sunt trei etape de relaxare... Era cumva aşteptată o evoluţie cu creştere a numărului de infectări, dar nu ceea ce se întâmplă acum şi asta pentru că nu există un echilibru între măsurile de relaxare şi măsurile de prevenţie", a explicat Marinescu.

În opinia sa, în prezent, în ţara noastră este vorba despre o a doua "cocoaşă" a primului val al pandemiei. "Deocamdată nimeni nu cred că poate să garanteze că vorbim despre un alt val, pentru că asta ar presupune ca primul val să fie încheiat, însă este clar că nu numai în România nu a existat o dovadă clară că lucrurile au fost atât de aşezate, să fie o perioadă liniştită şi să reînceapă la un moment dat, nu. La noi a fost o scădere care a mers până a început relaxarea, iar din momentul relaxării, practic, uşor, uşor lucrurile au început să arate mai rău, logic până la urmă. Este clar că vorbim despre o a doua cocoaşă în momentul acesta de la primul val, cel puţin deocamdată", a susţinut medicul.

El a spus că există două scenarii pentru ceea ce va urma: unul pesimist, dacă nu se respectă regulile şi măsurile recomandate sau unul în care numărul persoanelor infectate să scadă treptat, dacă măsurile sunt respectate de către populaţie.

"Ce va urma, sigur, este destul de imprevizibil şi sunt două scenarii: este un scenariu pesimist care se referă la situaţia în care nu se schimbă nimic, adică nu ajungem să înţelegem că trebuie respectate aceste măsuri şi atunci cifrele vor putea arăta şi mai rău în viitorul apropiat sau, dimpotrivă, dacă ajungem la acel echilibru despre care spuneam mai devreme, atunci nu dintr-o dată, dar uşor, uşor ar putea să fie şi o aşezare a acestor cifre. Nu imediat, probabil într-o săptămână, două, trei. Luna august poate să aibă amândouă variantele - fie cu cifre care să arată mai rău decât acum sau varianta pe care noi o dorim în care lucrurile să fie totuşi rezonabile şi să înceapă uşor, uşor să scadă. Ce va fi în toamnă este o altă discuţie, cu al doilea val, depinde de mai mulţi factori", a susţinut Adrian Marinescu. AGERPRES/(A - autor: Roberto Stan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Sursa foto: Dr. Adrian Marinescu / Facebook

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Călin Georgescu, cenzurat pe youtube

2 Imagini cu palatul de neam prost în care locuiește Victor Ciorbea / Acum se războiește în Justiție cu foștii pri…

3 Așa o fi?

4 Adevăruri devastatoare / Cei mai deștepți dintre „băieții deștepți” care ne-au scumpit energia. Oare procurorii …

5 Șeful Poliției din Centrul Vechi: Care a fost temeiul legal al filajului asupra lui Gavriș? Comunicatele de pr…