Coronavirus/ANDPDCA: 657 de persoane din sistemul de asistenţă socială infectate; 122 de decese

Coronavirus/ANDPDCA: 657 de persoane din sistemul de asistenţă socială infectate; 122 de decese

Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) informează că, în perioada 10 martie - finalul stării de urgenţă, au fost infectate cu noul coronavirus 657 de persoane din sistemul de asistenţă socială, dintre care 17 copii, 122 de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi murind.

"Ca urmare a măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19 luate la nivelul MMPS-ANDPDCA, începând din data de 10.03.2020, situaţia răspândirii epidemiei la nivelul serviciilor sociale şi de protecţie a copilului se prezintă astfel: 0,2% din totalul beneficiarilor au decedat ca urmare a infectării cu virusul COVID-19, respectiv 122 de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi; 1,15% din totalul beneficiarilor din sistem sunt infectaţi cu virusul COVID-19, respectiv 657 persoane, dintre care 17 copii, fără niciun deces în rândul copiilor; 436 de beneficiari vindecaţi", se arată într-un comunicat al ANDPDCA transmis, sâmbătă, AGERPRES.

Potrivit aceleiaşi surse, există 360 de angajaţi infectaţi, dintre care doi au murit. Principalele judeţe afectate de epidemia COVID-19 în sistemul de asistenţă socială şi protecţie a copilului sunt Suceava, Galaţi, şi Neamţ.

"România înregistrează aproximativ 10% din totalul deceselor cauzate de COVID-19 în rândul persoanelor rezidente în centrele pentru vârstnici şi persoane cu dizabilităţi. Măsurile excepţionale luate de România faţă de alte ţări europene (ex: măsurile precoce de prevenţie şi izolarea la locul de muncă a angajaţilor din toate centrele rezidenţiale) au făcut ca ţara noastră să înregistreze procente semnificativ mai mici ca în alte ţări", menţionează sursa citată.

ANDPDCA adaugă că, în prima parte a instaurării stării de urgenţă, serviciile sociale s-au confruntat cu problema lipsei de echipamente de protecţie, dar ulterior, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi a altor entităţi, au primit cele necesare.

Autoritatea informează că, în perioada stării de urgenţă, au fost luate măsuri de sprijin pentru furnizorii de servicii sociale publici şi privaţi şi pentru categoriile vulnerabile din comunitate.

"Începând cu data de 10 martie 2020, la nivelul ANDPDCA a fost constituită o Celulă de criză, care a asigurat procesul de coordonare şi management al situaţiei de criză generate de epidemia COVID-19. Au fost instituite mecanisme de comunicare, coordonare şi colectare de date în timp real cu DGASPC-urile din ţară şi au fost transmise recomandări, circulare şi dispoziţii metodologice cu privire la managementul şi combaterea răspândirii virusului COVID-19 în serviciile rezidenţiale şi în serviciile sociale comunitare", se mai arată în comunicatul semnat e Maria Mădălina Turza, preşedintele ANDPDCA. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...