Coronavirus/India: ''Oraşul văduvelor'' celebrează din nou Holi, sărbătoarea culorilor, după pauza provocată de pandemie

Coronavirus/India: ''Oraşul văduvelor'' celebrează din nou Holi, sărbătoarea culorilor, după pauza provocată de pandemie

Manifestările organizate cu ocazia Holi, sărbătoarea culorilor ce marchează sosirea primăverii, au început marţi în India, pentru prima dată în ultimii trei ani din cauza pandemiei de coronavirus, în Vrindavan, supranumit "oraşul văduvelor", din statul Uttar Pradesh, informează AFP.

Acest oraş de pelerinaj dedicat zeului hindus Krishna sărbătoreşte Holi prin jeturi tradiţionale de petale de flori şi pigmenţi coloraţi în numeroase nuanţe.


Foto: (c) HARISH TYAGI/EPA


La eveniment participă aproximativ 2.000 de femei văduve. Familiile lor ultraconservatoare, în majoritatea cazurilor sărace, le-au alungat după ce soţii lor au murit.

Ideea ca văduvele să participe la un eveniment marcat de bucurie era încă destul de rău văzută în societatea indiană în urmă cu zece ani.


Foto: (c) HARISH TYAGI/EPA


În acest an, văduvele din Vrindavan au profitat însă din nou de această sărbătoare.

"Ne simţeam descurajate, pentru că nu am putut să sărbătorim Holi din cauza coronavirusului în ultimii doi ani", a declarat Shakuntala Davi, o văduvă de 72 de ani.


Foto: (c) HARISH TYAGI/EPA


"Dar acum suntem foarte fericite, căci nu mai există lockdown, coronavirus, ne bucurăm să participăm la Holi. Nu am destule cuvinte să vă explic bucuria mea", a adăugat ea.

Sărbătoarea Holi, care anunţă sfârşitul iernii şi victoria binelui asupra răului, este celebrată prin petreceri de stradă, bătăi cu apă, muzică, jeturi de pigmenţi în culori aprinse şi diverse ritualuri ancestrale.


Foto: (c) HARISH TYAGI/EPA


Shakuntala Davi şi alte 100 de văduve au dansat, au cântat imnuri hinduse şi s-au lăsat acoperite de pigmenţi coloraţi şi de petale de flori în faţa templului Gopinath din oraşul Vrindavan.

"Sunt atât de bucuroasă că am celebrat Holi în acest an. Atât de mulţi oameni au venit să ne vadă. Este o bucurie totală", a declarat Tulasi Rani, o altă văduvă din oraşul indian.


Foto: (c) HARISH TYAGI/EPA


Festivităţile ocazionate de sărbătoarea Holi, la care participă în fiecare an milioane de persoane în întreaga ţară, vor atinge apogeul vineri, care va fi zi nelucrătoare în toată India. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...