Coronavirus/Marea Britanie: Controverse după ce consilierul premierului a asistat la reuniunile grupului de cercetători dedicat răspunsului la pandemie

Coronavirus/Marea Britanie: Controverse după ce consilierul premierului a asistat la reuniunile grupului de cercetători dedicat răspunsului la pandemie

Principalul consilier al premierului britanic Boris Johnson, strategul politic Dominic Cummings, a luat parte la reuniunile grupului de oameni de ştiinţă care determină răspunsul Marii Britanii la pandemia de Covid-19, a relatat cotidianul The Guardian, citat sâmbătă de Reuters.

Participarea lui Cummings, un personaj controversat în politica britanică, la şedinţele SAGE (Grupul de consiliere ştiinţifică pentru situaţii de urgenţă) a atras imediat criticile opoziţiei, care susţine că acest lucru a subminat credibilitatea grupului.

Biroul premierului a explicat că atât Cummings, cât şi un alt consilier guvernamental au luat parte la aceste şedinţe pentru a creşte nivelul de înţelegere al guvernului şi ocazional au adresat întrebări sau şi-au oferit ajutorul, atunci când oamenii de ştiinţă au întâmpinat probleme legat de maşinăria administrativă a executivului.

"SAGE asigură consilierea ştiinţifică independentă a guvernului şi consilierii politici nu au niciun rol", a subliniat un purtător de cuvânt al lui Johnson, insistând că "oamenii de ştiinţă din SAGE sunt dintre cei mai eminenţi din domeniile lor şi este factual greşit şi dăunător pentru dezbaterea publică să se insinueze că sfaturile pe care le dau sunt influenţate de consilierii guvernamentali care asistă la discuţiile lor".

Cummings a luat parte la unele reuniuni ale SAGE şi continuă să asiste la unele din reuniunile virtuale ale grupului, a menţionat purtătorul de cuvânt.

Stephen Powis, director medical al Serviciului naţional de sănătate (NHS) din Anglia şi care ia parte la SAGE, a declarat sâmbătă că nu este preocupat de implicarea politicului în aceste reuniuni.

"Am încredere că ceea ce se întâmplă la SAGE sunt discuţii ştiinţifice cu implicarea de oameni de ştiinţă şi experţi", a spus Powis pe BBC.

Conform The Guardian, Dominic Cummings a fost prezent la şedinţa grupului din 23 martie, ziua în care Boris Johnson a anunţat cele mai ample restricţii pe timp de pace impuse vieţii cotidiene britanice, un viraj semnificativ după strategia mai puţin "proactivă" de până atunci.

Cummings, considerat unul din arhitecţii-cheie ai campaniei pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană de dinainte de referendumul din 2016, a fost înfierat de unii critici pentru tacticile sale apreciate drept brutale, iar după ce a fost numit consilier la Downing Street a stârnit preocupare în rândul unor funcţionari publici, care îl privesc drept un personaj anti-sistem, hotărât să schimbe mersul obişnuit al lucrurilor.

Guvernul britanic a subliniat în mod repetat că a urmat sfaturile oamenilor de ştiinţă în ce priveşte gestionarea pandemiei cu coronavirusul de tip nou, dar continuă să fie criticat pentru că răspunsul iniţial ar fi fost prea slab.

Membrii SAGE nu sunt numiţi de guvern, notează Reuters.

Cummings "este un consilier politic, nu expert medical sau ştiinţific. Pentru ca publicul să aibă încredere în SAGE, guvernul trebuie să se asigure că Dominic Cummings nu ia parte la reuniunile lui", a reacţionat Jonathan Ashworth, purtător de cuvânt al Partidului Laburist (opoziţie) pe probleme de sănătate.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie” / Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

2 Adevărul crud din Rusia, dezvăluit de Nezavisimaya Gazeta: Mobilizarea generală pentru război „zguduie barca stabilității”, „crește anxietatea în soci…

3 ULTIMA ORĂ DNA a reținut un comisar-șef și un avocat renumit, fost șef al Brigăzii Rutiere a Capitalei

4 Lui Băsescu i-a fost tăiat microfonul în Parlamentul European după ce a început să enumere premieri din UE care s-au pus în slujba lui Putin

5 Rușii fug înspăimântați după ce contraofensiva Ucrainei a obținut un avans uriaș în doar patru ore