Coronavirus/Ungaria: 3 milioane de măşti chinezeşti vor fi distribuite spitalelor; a fost dezvoltat un ventilator portabil uşor de utilizat

Coronavirus/Ungaria: 3 milioane de măşti chinezeşti vor fi distribuite spitalelor; a fost dezvoltat un ventilator portabil uşor de utilizat

Ungaria a primit miercuri un avion şi două tiruri încărcate cu 3 milioane de măşti faciale, 2 milioane de mănuşi şi 164 de ventilatoare, toate provenite din China, a anunţat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, citat de MTI.

Echipamentele vor fi distribuite spitalelor, clinicilor şi altor instituţii de îngrijire a sănătăţii, în cadrul eforturilor de a pregăti ţara pentru măsurile pe termen lung vizând gestionarea epidemiei cu noul coronavirus, a precizat Szijjarto.

El a menţionat că livrările vor continua în fiecare zi din săptămâna în curs.

Marţi, primarul Budapestei, Gergely Karacsony, a anunţat că în capitala ungară accesul în magazine, pieţe şi taxiuri va fi condiţionat începând de lunea viitoare de purtarea obligatorie a unei măşti sanitare sau a unui articol asemănător, în cadrul măsurilor antipandemie.

Autorităţile ungare au comunicat miercuri un bilanţ total al pandemiei în Ungaria de 2168 de infectări cu noul tip de virus, de la începutul crizei (+70 în ultimele 24 de ore) şi un total de 225 de decese (+12 în ultimele 24 de ore, pacienţi vârstnici cu boli cronice). Un număr de 825 de persoane sunt internate, 63 fiind tratate cu ventilatoare.

Site-ul guvernamental koronavirus.gov.hu mai indică faptul că au fost realizate până acum 52.702 teste la laboratoare acreditate şi că majoritatea cazurilor de infectare sunt la Budapesta (1113).

Experţi ungari au anunţat pe de altă parte miercuri că au dezvoltat un ventilator portabil pentru tratarea problemelor respiratorii provocate de noul coronavirus, producătorul, Femtonics Kft, fiind în curs de înregistrare a patentului.

Aparatul este simplu de operat şi filtrează totodată aerul expulzat pentru a proteja sănătatea lucrătorilor din sănătate, a explicat pentru postul public M1 medicul Balazs Rozsa, adăugând că s-a urmărit în special să se asigure ca medicii cu mai puţină experienţă în ventilare să-l poată folosi în siguranţă şi cu uşurinţă, iar în plus preţul va fi mult mai mic faţă de majoritatea dispozitivelor similare disponibile în prezent în Ungaria.

Inginerul Imre Szekely, care a participat la conceperea aparatului, a precizat că proiectul a fost realizat cu implicarea specialiştilor de la Universitatea de medicină Semmelweis din Budapesta şi de la Universitatea de ştiinţe din Pecs, iar mai mulţi antreprenori planifică deja producerea lui. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...