Coronavirusul se răspândește în Balcani: „În Serbia există riscul unei catastrofe”/Crește curba de contagiune în România și Bosnia

Coronavirusul se răspândește în Balcani: „În Serbia există riscul unei catastrofe”/Crește curba de contagiune în România și Bosnia

Numărul cazurilor continuă să crească zilnic, în plus izbucnesc controverse uriașe, în special într-una dintre țările din regiunea cea mai afectată de reapariția infecțiilor, Serbia, unde sute de medici protestează împotriva autorităților, pe care le acuză că au relaxat prea mult măsurile împotriva virusului, scrie La Stampa, citată de Rador. În același timp, curba de contagiune crește și în România și Bosnia, iar în Bulgaria sunt proteste fără distanțare.

Vara din Balcani pare a fi din ce în ce mai dramatică, o zonă care în primăvară a reușit să controleze epidemia cu măsuri draconice, dar care în ultimele săptămâni a observat o creștere îngrijorătoare a cazurilor de contagiune cu coronavirus, o situație cauzată, mai ales de reducerea măsurilor restrictive.

Deosebit de îngrijorătoare este situația din România, cea mai populată țară UE din regiune, unde marţi s-au înregistrat 994 de noi cazuri, totalul persoanelor infectate, de la începutul pandemiei, fiind de peste 39.000 şi unde s-au verificat 2.074 de decese (+36). Numărul persoanelor infectate, între București și Constanța, a crescut cu aproape nouă mii de unități în două săptămâni, conform datelor colectate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Lucrurile nu merg bine nici măcar în Bulgaria, un alt stat european afectat de mai multe zile de proteste anti-guvernamentale masive - adesea fără distanțare și măști - unde marţi s-au înregistrat alte 196 de cazuri, totalul persoanelor infectate ridicându-se la aproape nouă mii.

În timp ce situația pare a fi sub control doar în Slovenia și Croația, singurele insule relativ fericite în acest moment, alarma nu a scăzut în restul fostei Iugoslavii, în special în Kosovo și Muntenegru, unde în ultimele săptămâni numărul total al cazurilor a crescut, de la 4.900 la 6.000, respectiv de la 1.200 la peste 1.900.

Există multe temeri şi pentru situaţia din Bosnia și Herțegovina, unde marţi s-au înregistrat 200 de cazuri noi, în timp ce în Albania, 119 de cazuri. Serbia, mai ales, este printre țările cele mai afectate de reapariția infecțiilor într-o regiune balcanică care, în ansamblu, a depășit 102.000 de infecții şi numără aproape 4.000 de morți.

Numărul contagierilor din Serbia a reînceput să crească rapid, cu aproape 300 de noi cazuri pe zi, după 21 iunie, ziua controversatelor alegeri câștigate de Partidul Progresist al președintelui Aleksandar Vucic. Marţi, numărul pacienților internați la ATI a ajuns la 198 - în timp ce în urmă cu o lună erau doar 19, iar cel al persoanelor decedate a ajuns la 491, de la 260, la 21 iunie. Numere care descriu o realitate „catastrofală”, aşa cum au raportat ieri peste 350 de medici sârbi, într-o scrisoare deschisă trimisă executivului.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

2 BREAKING Comisia Europeană refuză toate propunerile din Inițiativa cetățenească (Minority SafePack) privind mi…

3 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

4 DOCUMENT ANRE încearcă să dreagă busuiocul după ce Guvernul a anunțat că intervine în scandalul liberalizării …

5 Prima bombă în PSD! Dan Voiculescu și-a pus cârpele să demisioneze din partid și își face „grupare parlamentar…