Corupție la Hong Kong: Fostul șef al executivului local pledează nevinovat

Corupție la Hong Kong: Fostul șef al executivului local pledează nevinovat

Fostul șef al guvernului din Hong Kong, Donald Tsang, căzut în dizgrație pentru că acceptase cadouri de la miliardari, a pledat nevinovat marți în deschiderea procesului său pentru corupție în fața justiției fostei colonii britanice, potrivit AFP.

Tsang, 72 de ani, șef al executivului între 2005 și 2012, este cel mai înalt responsabil din Hong Kong judecat pentru corupție.

Acest scandal a avut un puternic ecou în fosta colonie britanică, bastion al finanțelor internaționale, care se mândrește cu reputația sa de transparență și deschidere.

Fostul responsabil a sosit la Înalta Curte din Hong Kong însoțit de soția lui și, cu un aer sumbru, a pledat nevinovat în fața celor trei acuzații de corupție. Fiecare dintre cele trei capete de acuzare este pasibilă de o condamnare la șapte ani de închisoare.

Între altele, i se reproșează că ar fi evitat să dezvăluie contractul de închiriere a unui luxos apartament la Shenzhen, în sudul Chinei, proprietate a unui important investitor al unui grup de radiodifuziune, care încerca să obțină o licență din partea guvernului din Hong Kong.

El mai este acuzat că nu a făcut public faptul că arhitectul căruia voia să-i obțină decernarea unui titlu onorific fusese tocmai cel care îi decorase apartamentul respectiv.

Fostul premier declarase în trecut că este "absolut sigur" că va fi exonerat de justiție.

În 2012, el ceruse scuze pentru că acceptase presupuse cadouri sub forma unor croaziere pe iahturi luxoase și în avioane private. Încrederea localnicilor în clasa lor politică s-a erodat în ultimul timp în urma unei serii de scandaluri de corupție, care au alimentat suspiciunile publicului asupra strânsei legături între autorități și lumea afacerilor.

Actualul șef al executivului din Hong Kong, nepopularul Leung Chun-ying, este el însuși acuzat de corupție, potrivit presei, în urma unei plăți de 50 de milioane de dolari hongkonghezi (6,1 milioane de euro) din partea unei întreprinderi australiene, înainte de sosirea sa la putere.

În 2014, Rafael Hui — ex-adjunct al lui Donald Tsang între 2005 și 2007 — fusese condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru luare de mită în mod repetat de la miliardarul Thomas Kwok, magnat imobiliar local, el însuși condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

3 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

4 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

5 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!