Cosmin Olăroiu, VIP la Doha: Reportaj din Qatar cu cel mai bine cotat antrenor român din Asia FOTO

Cosmin Olăroiu, VIP la Doha: Reportaj din Qatar cu cel mai bine cotat antrenor român din Asia FOTO

În 2010, când Qatar a câștigat dreptul de a găzdui Cupa Mondială din 2022, Cosmin Olăroiu era antrenor la Al-Sadd, cel mai mare club din această țară și una dintre cele mai importante formații din Orientul Mijlociu.

Cosmin Olăroiu câștigă peste 5 milioane de dolari pe an, la Al-Sharjah.

La vremea respectivă, Oli a demisionat din funcție, imediat după ce a câștigat Cupa Stelelor Qatar-ului. O decizie neașteptată, venită însă la insistențele lui Mircea Sandu, șef la FRF pe atunci, care voia să-l instaleze pe Olăroiu în funcția de selecționer. Doar că, ulterior, „Nașul“ a cedat în fața presiunilor din culise, l-a păstrat Răzvan Lucescu selecționer, în ciuda rezultatelor slabe, iar Oli a rămas pe tușă, aproape jumătate de an. Așadar, naționala l-a pierdut pe Oli, care n-a avut însă ce regreta, ulterior. Pentru că, rămănând în Asia, fostul stelist s-a umplut de bani și de trofee. Iar astăzi, după 15 ani de antrenorat la echipe din Arabia Saudită, Qatar, Emirate și China, Olăroiu e printre cel mai bine plătiți tehnicieni din această zonă a lumii. Și, cu siguranță, printre cei mai longevivi într-un fotbal în care e foarte greu să reziști!

Oli însă nu doar că a rezistat, dar a devenit și un antrenor foarte respectat. Dovadă că acum, cu ocazia Mondialului, a fost invitat la turneul final de Federația de Fotbal din Qatar. Asta deși a plecat de la Al-Sadd de mai bine de un deceniu.

Deși are, în continuare, meciuri în această perioadă – Al-Sharjah, echipa lui Oli, va juca în Cupa Emiratelor pe 26 noiembrie – românul și-a făcut timp pentru a asista, duminică, la meciul de deschidere de la Cupa Mondială: Qatar – Ecuador (0-2). Cu acest prilej, „Adevărul“ a petrecut câteva ore alături de Oli, înainte și după meci.

Olăroiu, discutând amical cu doi localnici, înaintea meciului Qatar - Ecuador

Olăroiu, discutând amical cu doi localnici, înaintea meciului Qatar - Ecuador

„Qatar? De nerecunoscut!“

Revenit pentru a doua oră în Qatar după plecarea sa de la Al-Sadd – a mai fost, la Doha, în 2019, cu Jiangsu Suning, într-un stagiu de pregătire – Olăroiu e surprins de cum s-a schimbat un oraș care, practic, găzduiește un Mondial, în aceste zile. „Doha de acum e de nerecunoscut față de perioada în care antrenam eu aici“, ne spune Oli. El însuși e recunoscut însă, imediat, de doi români, „înarmați“ cu steagul Qatar-ului, înaintea meciului de deschidere. „Ne-am fi dorit să fim aici să susținem România, dar... “, spun cei doi români, după ce fac o poză de amintire cu Olăroiu. Imediat, tehnicianul de la Al-Sharjah e asaltat de doi arabi, bucuroși la rândul lor, că au ocazia să vorbească, câteva minute, cu un antrenor atât de cunoscut.

Olăroiu a plecat de mulți ani din Qatar, însă are o imagine foarte bună în această țară.

Olăroiu a plecat de mulți ani din Qatar, însă are o imagine foarte bună în această țară.

Oli, VIP printre stelele FIFA

După meci, discuția cu Oli a continuat la restaurantul „Nammos“, într-un cartier select din Doha. La o masă alăturată, foști jucători uriași din fotbalul mondial: Roberto Carlos, Javier Mascherano, Wesley Sneijder sau David Trezeguet. Toți îl cunosc pe Olăroiu. Și se vede că îl privesc cu mare respect din moment au trecut pe la masa lui, pentru a-l saluta cordial.

Jucătorii sunt ca niște copii mari. Cei mai mulți dintre ei. Trebuie să vorbești cu fiecare pe <<limba>> lui. Cred că și de această abilitate ține succesul unui antrenor. Ca să ai rezultate la o echipă mare, de nivel foarte înalt, trebuie să reușești să te faci respectat de jucători. La echipe mai mici, antrenorul obține rezultate prin autoritatea lui în vestiar. De pildă, cum face Petrescu, la CFR Cluj“, spune Oli.

Javier Mascherano, discutând cu Cosmin Olăroiu.

Javier Mascherano, discutând cu Cosmin Olăroiu.

Dezamăgit de jocul gazdelor

Olăroiu a fost plăcut surprins de naționala Ecuador-ului. În aceeași măsură însă, Qatar l-a dezamăgit: „Mai slab de atât nu puteau juca! Cred că miza meciului de deschidere la un Mondial și-a pus amprena asupra jocului pentru ei“.

Cine va câștiga acest Mondial? Olăroiu refuză să facă un pronostic: „Prea devreme să-ți dai cu părerea. Abia s-a jucat un meci. Abia după faza grupelor, poți să-ți faci o părere corectă despre potențialul echipelor. Acum, în momentul acesta, cred că Brazilia are o șansă bună la trofeu, dar, repet, e prea devreme pentru astfel de discuții“.

Olaroiu

China, cea mai mare performanță sportivă, dar și cea mai mare țeapă!

Olăroiu a revenit în fotbalul arab, la Al-Sharjah (Emirate), în noiembrie 2021, după o experiență incredibilă în China, la Jiangsu Suning. Aici, românul a avut cea mai mare performanță din cariera sa de antrenor, câștigând Superliga cu o echipă care nu era în cărți pentru locurile fruntașe din clasament. Răsplata după un asemenea rezultat? Cea mai mare țeapă din cariera lui Oli! Pentru că Jiangsu Suning a fost desființată și nimeni n-a văzut vreun ban pentru câștigarea campionatului! Oli a pierdut cam 10 milioane de dolari din prime și salarii!

Cum a fost posibil așa ceva? Simplu. Nu ne-au plătit salariile cu lunile. Apoi, au anunțat că desființează echipa. Cum ne-au anunțat? Păi, crezi că cineva îți face un astfel de anunț printr-o discuție față în față? Niciodată! S-a anunțat public că dispare echipa și asta a fost tot. N-am văzut niciun cent din restanțe, nici eu, nici jucătorii“.

La Al-Sharjah, în Emirate, nu există astfel de riscuri: „E o echipă mai mică în Emirate, sub nivelul granzilor Al-Jazira și Al-Ain, dar stabilă. Cu perspective bune sezonul ăsta. E un campionat foarte strâns în Emirate“. După zece runde, Al-Sharjah ocupă locul 4 din 14, cu 20 de puncte. Lider e Shabab Al-Ahli cu 22 de puncte.

Revenirea în fotbalul european? Nu cu orice preț!

De 15 ani în Asia, Oli a lăsat impresia că, la ce rezultate a avut – a cucerit 16 trofee în patru țări – ar fi putut face pasul spre o echipă europeană. El insistă că n-ar lua această decizie doar de dragul de antrena în Europa.

Dacă aș avea o ofertă bună din Europa, aș accepta și mâine! A fost, la un moment dat, o discuție cu AEK Atena. Anul trecut, înainte să semnez cu Al-Sharjah. Dar oferta nu era suficient de bună financiar. Și nici lotul echipei nu era unul competitiv. Când iei decizii pentru cariera ta, trebuie să te gândești pe termen lung. Din toate punctele de vedere. Merg în Europa, la o echipă care nu e competitivă, pierd și eu și atunci ce am făcut? De asta spun că nu pot să vin să antrenez în Europa, în orice condiție“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia