Cosmonauţii ruşi vor ''imprima'' ţesuturi musculare pe Staţia Spaţială Internaţională

Cosmonauţii ruşi vor ''imprima'' ţesuturi musculare pe Staţia Spaţială Internaţională

Cosmonauţii ruşi vor "imprima" la sfârşitul lunii septembrie pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) ţesuturi musculare, a declarat miercuri Yusef D. Khesuani, responsabil al companiei ruse 3D Bioprinting Solutions, citat de EFE.

Potrivit declaraţiilor acordate de Khesuani agenţiei RIA Novosti, containerele speciale cu materia primă pentru imprimarea în 3D a ţesuturilor vor zbura pe ISS pe 25 septembrie la bordul capsulei Soyuz MS-15.

Experimentul se va desfăşura "imediat după cuplarea capsulei" la ISS.

Potrivit cofondatorului acestei companii, în laboratoarele ISS se vor desfăşura experimente pentru a imprima în 3D ţesuturi musculare de bovine, de ton albastru şi de somon.

"La următoarele experimente vom imprima ţesuturi de iepure, vacă şi peşte", a declarat el, explicând că se pregătesc celule din trei tipuri de peşte, dintre care va fi ales unul pentru a călători în spaţiu.

Nu este vorba de primul experiment realizat în spaţiu cu o bioimprimantă, dar este prima dată când vor fi reproduse ţesuturi musculare. Până acum toate mostrele au fost de mici dimensiuni, dar s-a reuşit imprimarea de ţesut cartilaginos uman, tiroidă de şoarece, ţesuturi de os şi proteine.

Proiectul Bioprinter magnetic 3-D a început în 2016 şi beneficiază de sprijinul Corporaţiei Spaţiale şi Rachete Unite (ORKK).

3D Bioprinting Solutions este un laborator de cercetări biotehnologice înfiinţat în 2013 de INVITRO, cea mai mare companie medicală privată din Rusia şi specializată în crearea de bioimprimante şi materiale pentru crearea de ţesuturi celulare.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...