COSR anunță că Ștef, Carp și Strat, depistați dopați cu meldonium, vor participa la JO 2016

COSR anunță că Ștef, Carp și Strat, depistați dopați cu meldonium, vor participa la JO 2016

Atleta Claudia Ștef (20 km marș) și canoiștii Leonid Carp și Andrei Ștefan Strat (C2 - 1.000 metri), depistați pozitiv la meldonium în urma controalelor antidoping, vor putea participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro deoarece concentrațiile din probele lor sunt mici, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, secretarul general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Ioan Dobrescu.

Acesta a afirmat că decizia acceptării celor trei sportivi dopați cu meldonium a fost luată de Comitetul Executiv al COSR în urma notificării primite luni de la Agenția Mondială Antidoping (WADA). "Azi în Comitetul Executiv s-a decis ca Ștef și cei doi de la canoe, Carp și Strat, să participe la Jocurile Olimpice de la Rio pentru că WADA le-a ridicat suspendările. Aveau concentrații mici și se încadrau în marja respectivă", a spus Dobrescu.

El a menționat că COSR va face o adresă către Comitetul Internațional Olimpic (CIO), precum și către WADA, pentru ca Leonid Carp și Andrei Ștefan Strat să fie înscriși la JO 2016. "Termenul pentru înscrierea sportivilor care participă la Rio era 10 iunie. Iar Carp și Strat erau suspendați la acea dată și nu-i puteam înscrie. Acum noi facem adresă la CIO pentru a-i înscrie, pentru că e o eroare care nu ne aparține. WADA nu a făcut studii de excreție și la data limită pentru înscriere erau suspendați. O să cerem ca și WADA să dacă o adresă către CIO în care să solicite înscrierea lui Carp și Strat", a precizat oficialul COSR.

Un al patrulea sportiv depistat dopat cu meldonium, atletul Mihai Donisan (săritura în înălțime), mai are o șansă de a putea participa la JO 2016, dar depinde de rezultatul unei probe solicitate de WADA. "Situația lui Donisan depinde în mare măsură de WADA. La concentrația lui de meldonium, WADA a solicitat o nouă probă la un laborator din Germania. Așa că, în funcție de rezultatul acelei probe și de ce spune WADA, apoi noi vom decide dacă va merge sau nu la Rio", a adăugat Dobrescu pentru AGERPRES.

Președintele COSR, Alin Petrache, a declarat miercuri, la finalul Comitetului Executiv, că sportivii nominalizați de WADA la ridicarea suspendării vor face parte din delegația României la JO 2016. "Sportivii pe care WADA i-a nominalizat la ridicarea suspendării pe care ANAD-ul i-a ratificat vor face parte din delegația olimpică. WADA a trimis luni o înștiințare prin care din punct de vedere al concentrației la meldonium se poate ridica suspendarea anumitor sportivi. Adică a celor cu o concentrație de sub 0,1 miligrame. Aici se încadrează doi sportivi de la kaiac-canoe cărora ANAD-ul le-a ridicat suspendarea după audierile de ieri. Discutăm și despre un caz la atletism (n.r. — Claudia Ștef) și mai avem un caz pe care îl va discuta WADA. Este vorba despre Donisan, care încă nu a primit ridicarea suspendării și așteptăm cu nerăbdare să vedem ce se va întâmpla. Acești sportivi cărora WADA le-a ridicat suspendarea iar ANAD le-a ratificat-o vor face parte din echipa olimpică pentru Rio", a afirmat Petrache.

În ultimele luni sportivi români de la atletism și kaiac-canoe, calificați la Jocurile Olimpice, au fost depistați pozitiv cu meldonium: Leonid Carp (canoe simplu și canoe dublu), Andrei Ștefan Strat (canoe dublu), Elena Meroniac (kaiac dublu), Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu și Petruș Gavrilă (kaiac 4), Mihai Donisan (săritura în înălțime), Claudia Ștef (20 km marș), Daniela Stanciu (săritura în înălțime), Nicolae Soare (maraton).

La 10 iunie, Comitetul Executiv al COSR a votat în unanimitate ca sportivii depistați dopați să nu participe la JO 2016 de la Rio de Janeiro. La momentul respectiv, COSR a anunțat că va reanaliza situația sportivilor depistați pozitiv după ce Agenția Mondială Antidoping (WADA) va clarifica situațiile de dopaj în cazul meldoniumului.

La 30 iunie, WADA a emis o notificare în care a anunțat că pot fi declarați nevinovați sportivii depistați pozitiv cu meldonium cu concentrații mici în cazul prelevării probelor între anumite perioade de timp. Îndrumările WADA, care se bazează pe studii încă nefinalizate, sunt determinate de data de prelevare a urinei și de concentrația urinară de meldonium identificată în proba fiecărui sportiv. De asemenea, Agenția Mondială Antidoping menționează în notificarea remisă ANAD (Agenția Națională Antidoping) că, din rațiuni de eficiență, "nu efectuează studii de excreție înainte de a include o substanță în lista interzisă".

AGERPRES (autor: Marius Țone, editor: Mihai Țenea, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa