Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Costul orar al forței de muncă a înregistrat o rată de creștere de 18,2%, în primul trimestru

Costul orar al forței de muncă a înregistrat o rată de creștere de 18,2%, în primul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară din 2016, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS) remis, marți, AGERPRES.

Conform sursei citate, față de trimestrul anterior, creșterea este de 0,96%.

''Comparativ cu același trimestru al anului precedent s-au înregistrat creșteri ale costului orar al forței de muncă în toate activitățile economice. Cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în sănătate și asistență socială (37,86%), activități de spectacole, culturale și recreative (30,06%), învățământ (22,36%), administrație publică (21,89%) și activități de servicii administrative și activități de servicii suport (21,08%). Creșterea cea mai mică s-a înregistrat în industria extractivă (1,24%). Creșterile costului orar al forței de muncă din activitățile sectorului bugetar au fost influențate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu. Creșterea față de același trimestru al anului precedent — indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare — pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 17,24%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 18,22%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creșteri similare (17,23%, respectiv 18,09%)'', mai arată INS.

Față de trimestrul IV 2016, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în administrație publică (14,04%), sănătate și asistență socială (12,66%), activități de spectacole, culturale și recreative (8,86%), învățământ (7,25%) și comerț (6,18%).

''Cea mai mare scădere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut loc în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-7,37%). În trimestrul I 2017, creșterea față de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 3%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 2,54%. Creșterile înregistrate de cele două componente — pentru indicii în formă brută (neajustată) — au fost de 0,98%, respectiv 0,89%'', menționează sursa citată.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Dăncilă, huiduită și apărată de zeci de jandarmi, a fost ascunsă într-o vulcanizare auto din Novaci! Apo…

2 Info. Acesta este sondajul distribuit de Dragnea liderilor locali sâmbătă seara.

3 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

4 VIDEO Acum, în Piața Victoriei

5 ALERTĂ Jandarmi cu scuturi, ca la 10 august, aduși la mitingul PSD de la Târgoviște!

recomandări

Te ia DNA: MIRICA CRISTIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea