Costul orar al forței de muncă, în creștere cu 12,33% în trimestrul IV 2016, raportat la perioada similară din 2015

Costul orar al forței de muncă, în creștere cu 12,33% în trimestrul IV 2016, raportat la perioada similară din 2015

Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat în trimestrul IV din 2016 o rată de creștere de 3,23% față de trimestrul precedent și de 12,33% față de același trimestru al anului anterior, cele mai semnificative majorări înregistrându-se în sănătate, asistență socială și tranzacții imobiliare, potrivit datelor provizorii date marți publicității de Institutul Național de Statistică (INS).

În formă brută (neajustată), față de aceleași perioade de comparație, variația costului orar al forței de muncă a avut o tendință similară cu forma ajustată (4,31%, respectiv 13,70%).

Față de trimestrul III din 2016, în trimestrul IV din 2016, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în sănătate și asistență socială (13,05%), ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, construcții (10,70%) și tranzacții imobiliare (9,29%).

Cea mai mare scădere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut loc în învățământ (-14,94%) ca urmare a creșterii timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent, fenomen caracteristic acestei activități în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului școlar.

În trimestrul IV din 2016, creșterea față de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 3,20%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 3,35%. Majorările înregistrate de cele două componente — pentru indicii în formă brută (neajustată) — au fost de 4,32%, respectiv 4,28%.

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, în trimestrul IV din 2016, pe principalele activități economice cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în tranzacții imobiliare (29,36%), sănătate și asistență socială (22,21%) și învățământ (19,46%). Scădere s-a înregistrat doar în intermedieri financiare și asigurări (-1,55%).

Creșterile costului orar al forței de muncă din activitățile sectorului bugetar au fost influențate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu, precizează INS.

Potrivit sursei citate, creșterea față de același trimestru al anului precedent — indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare — pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 12,30%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 13,72%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creșteri similare (12,44%, respectiv 13,62%).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”