Covasna: EVA FilmMakers Fest - primul festival de film dedicat exclusiv femeilor regizor, la Sfântu Gheorghe

Covasna: EVA FilmMakers Fest - primul festival de film dedicat exclusiv femeilor regizor, la Sfântu Gheorghe

EVA FilmMakers Fest - primul festival de film dedicat exclusiv femeilor regizor, care se va desfăşura la Sfântu Gheorghe în perioada 4-10 septembrie, aduce în faţa publicului creaţiile a şapte regizoare din România şi Ungaria.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 4 septembrie, de la ora 17,30, în Sala Chaplin a Cinematografului Arta din Sfântu Gheorghe, iar fiecare zi va fi dedicate unei regizoare.

"EVA FilmMakers Fest" s-a născut din dorinţa de a restabili echilibrul între talentul masculin şi cel feminin în arta cinematografică, unde există o tendinţă generală de a asocia femeile mai degrabă cu actoria, decât cu regia. Fiind un eveniment dedicat în exclusivitate doamnelor care practică meseria de regizor, toate peliculele incluse în programul său sunt semnate numai de femei, între care trei din România şi patru din Ungaria. (...) În fiecare zi din festival, publicul va putea urmări la Sfântu Gheorghe, atât în sala de cinema, cât şi în aer liber, în Parcul 56, cele mai apreciate filme ale acestor cineaste - câte o zi dedicată câte unei regizoare" , precizează organizatorii, într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES.

Cele şapte participante sunt Kocsis Agnes, Dana Bunescu, Szilagyi Zsofia, Andra Tarara, Felmeri Cecilia, Carmen Lidia Vidu şi Horvat Lili.

În programul festivalului sunt incluse, totodată, şi master-class-uri susţinute de fiecare dintre participante, precum şi proiecţii ale altor regizoare cărora programul de anul acesta nu le-a permis să participe la festival, respectiv Chiara Malta (cu filmul "Femei obişnuite"), Ivana Mladenovici (cu filmul "Ivana cea groaznică") şi Ana Lungu (cu filmele "Un prinţ şi jumătate" şi "Autoportretul unei fete cuminţi").

"EVA FilmMakers Fest se extinde totodată şi către alte cinci localităţi, dezavantajate de lipsa unui cinematograf, respectiv în Târgu Secuiesc, Baraolt, Sita Buzăului, Covasna şi Întorsura Buzăului, unde vor avea loc proiecţii în spaţii neconvenţionale, care permit tehnic difuzarea de filme în condiţii decente. (...) La Sfântu Gheorghe, accesul se va face pe bază de bilete cu tarif redus. Intrarea la filmele proiectate în cele cinci localităţi incluse în proiect va fi gratuită, în limita locurilor disponibile. După difuzarea peliculelor, publicul va putea rămâne în sală pentru discuţii libere cu regizoarele invitate, pe marginea filmului respectiv şi nu numai" , au mai menţionat organizatorii.

"EVA FilmMakers Fest" se va încheia pe 10 septembrie, cu un concert de muzică de film susţinut de Orchestra de Cameră Ciuc (Csiki Kamarazenekar), tot în ultima zi fiind programat un master-class special "In memoriam Fam Erika".

Proiectul este realizat de Casa de Cultură "Kołnya Adam" şi Cinematograful Arta în colaborare cu Teatrul "Andrei Mureşanu" din Sfântu Gheorghe şi este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Programul detaliat al "EVA FilmMakers Fest" este disponibil pe pagina de Facebook a evenimentului EVA-Filmmakers-Fest. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...