Covasna: Steagul negru de pe Primăria Sfântu Gheorghe, arborat în urma decesului unui laureat Pro Urbe

Covasna: Steagul negru de pe Primăria Sfântu Gheorghe, arborat în urma decesului unui laureat Pro Urbe

Steagul negru care a putut fi văzut, duminică, de Ziua Imnului Naţional, pe clădirea Primăriei Sfântu Gheorghe a fost arborat în urma decesului unei persoane laureate cu premiul Pro Urbe, cea mai înaltă distincţie instituită de Consiliul local municipal, a precizat primarul municipiului, Antal Arpad.

"A decedat o persoană laureată cu premiul Pro Urbe. Unii scriu fără să se intereseze", a declarat primarul UDMR, referindu-se la comentariile pe acest subiect apărute în spaţiul public.

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat pentru AGERPRES că, din informaţiile pe care le are, steagul ar fi fost arborat încă de vineri, adăugând că autorităţile locale ar fi putut înlătura orice "suspiciune" dacă l-ar fi înlăturat cu o zi înaintea sărbătoririi Zilei Imnului Naţional.

Este pentru a treia oară când drapelul negru este arborat pe faţada Primăriei Sfântu Gheorghe în preajma unor sărbători naţionale, în urma decesului unor laureaţi Pro Urbe.

Prima dată s-a întâmplat pe 24 ianuarie 2016, iar gestul a fost interpretat de către unii dintre membrii comunităţii româneşti drept o jignire la adresa Zilei Unirii.

La acea dată, conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a explicat că însemnul îndoliat a fost arborat în memoria lui Sinka Mozes, un laureat al Premiului Pro Urbe, care murise în urmă cu câteva zile.

A doua oară s-a întâmplat pe 24 ianuarie 2017, când au murit doi laureaţi Pro Urbe, iar, la acea vreme, conducerea instituţiei a ţinut să sublinieze că a fost o "coincidenţă" şi că arborarea steagului negru nu are nicio legătură cu sărbătorirea Zilei Unirii.

"Categoric nu are nicio legătură (...) Mai întâi a murit domnul Laszlo Attila, laureat al Premiului Pro Urbe (...), iar apoi a încetat din viaţă şi domnul Szots Daniel, de asemenea o personalitate a comunităţii noastre, care a fost distins cu acest premiu. În memoria lor a fost pus steagul de doliu, aşa cum am procedat de fiecare dată până acum în astfel de situaţii. Este o întâmplare că decesul a coincis cu această sărbătoare şi categoric steagul nu are nicio legătură cu acest eveniment", a declarat, la vremea respectivă, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia