Crăciun (BCR Pensii): Desființarea Pilonului II de pensii ar fi o decizie sinucigașă

Crăciun (BCR Pensii): Desființarea Pilonului II de pensii ar fi o decizie sinucigașă

Desființarea Pilonului II de pensii ar fi o decizie sinucigașă, iar pe măsură ce generația decrețeilor se va apropia de pensie presiunea în direcția păstrării unui sistem privat de pensii va fi în creștere, a explicat luni Radu Crăciun, director general BCR Pensii, în cadrul unei conferințe de presă.

"Există tentația aceasta de a presupune că ar trebui ca noi să aplicăm o copie fidelă a ceea ce fac alții în alte țări. Eu zic că fiecare are propriile individualități. De exemplu, în cazul României dacă e să ne uităm la dinamica demografică, avem una dintre cele mai negative rate din Europa. România acum trei sau patru ani era a treia cea mai tânără țară din Europa ca medie de vârstă, peste 15-20 de ani va fi a treia cea mai bătrână. În aceste condiții este clar că România are o problemă poate chiar mai gravă decât au alte țări care își pot permite să experimenteze soluții de genul acesta. Cred că pe măsură ce această generație a decrețeilor se va apropia de pensie presiunea în direcția păstrării unui sistem privat de pensii va fi în creștere. Nimeni nu își poate permite ca, înainte cu câțiva ani de a avea o explozie de pensionari, să se renunțe la sistemul de pensii private. Ar fi o decizie sinucigașă", a afirmat Radu Crăciun, întrebat de jurnaliști despre aplicarea unei decizii similare celei din Polonia.

Guvernul polonez a prezentat, la începutul acestei luni, cea mai mare restructurare a sistemului de pensii din ultimele două decenii, prin desființarea pensiilor administrate privat, așa-numitul Pilon II.

Potrivit planului anunțat, Guvernul de la Varșovia va transfera aproximativ un sfert din activele de 140 de miliarde de zloți (35,2 miliarde de dolari) deținute în prezent de fondurile private de pensii către un singur vehicul de investiții denumit Fondul Demografic de Rezervă, iar fondurile private OFE vor fi închise.

În ceea ce privește oportunitățile de investițiile ale fondurilor de pensii, Radu Crăciun a subliniat că Bursa oferă din ce în ce mai puțin soluții.

"Bursa din România devine din ce în ce mai mică pentru nevoile fondurilor de pensii. Din punctul meu de vedere, aceasta reprezintă următoarea provocare a noastră ca țară pentru că avem o acumulare de capital autohton semnificativă, peste doi ani activele fondurilor de pensii vor ajunge probabil în jur de 10 miliarde de euro și întrebarea este ce facem cu banii aceștia. Ideal ar fi ca acești bani să rămână în țară, să fie investiți în țară. Dar canalul de finanțare pe care îl reprezintă Bursa începe să devină prea mic în lipsă de noi listări", a afirmat Radu Crăciun.

O soluție ar fi utilizarea fondurilor de pensii private pentru finanțarea infrastructurii. Referitor la o eventuală listare a Hidroelectrica, acesta a spus că acțiunile ar putea fi interesante dar nu au istoric de succes în spate și că pentru un investitor mai pretențios din exterior ar putea fi o problemă.

Radu Crăciun a arătat că BCR Plus, fondul de pensii facultative al BCR a ajuns să dețină 1% din active în aur, iar după Brexit a înregistrat un randament de 10% pentru acest activ.

De asemenea, Radu Crăciun a declarat că începând cu anul viitor comisionul de intrare în fond pentru BCR Plus va coborî la 3%, de la 4% în prezent.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Așa îl cheamă” / Oana Zăvoranu a făcut public adevăratul nume al lui Luis Lazarus

2 Așa o fi?

3 TOP 50 cei mai bine plătiți sinecuriști ai României!

4 „Când am văzut-o pe Nicoleta Luciu goală am avut un șoc”

5 Zvon...