Cramă antică, descoperită întâmplător lângă Roma. Povestea fascinantă pe care o ascunde

Cramă antică, descoperită întâmplător lângă Roma. Povestea fascinantă pe care o ascunde

Săli de mese luxoase, cu vedere la fântânile care țâșneau cu vin, amplasate sub privirea îndepărtată a Dealurilor Alban, într-un peisaj desărvârșit de pini și poieni. Villa Quintilii este una dintre cele mai impresionante ruine romane, aproape un oraș în miniatură, ce acoperă până la 24 de hectare.

Cramă antică, descoperită la Villa Quintilii FOTO The Guardian

Situată pe străvechea Cale Appia, care se întinde spre sud-est de Roma, vila avea propriul teatru, o arenă pentru curse de care, un complex de băi cu pereți și podele căptușite cu marmură somptuoasă, notează The Guardian .

Povestea vilei și a somptuoasei crame

Povestea vilei, ale cărei origini se află în secolul al II-lea d.Hr., a devenit cu atât mai remarcabilă odată cu descoperirea unei crame elaborate , de o somptuozitate fără egal în lumea romană.

Printre facilități, crama includea o serie de săli de mese luxoase, cu vedere spre fântânile cu vin proaspăt. Existau, alei căptușite cu marmură, unde muncitorii înrobiți zdrobeau fructele proaspăt culese, în timp ce împăratul îi privea și se ospăta împreună cu alaiul său.

Crama, aflată dincolo de limitele orașului Romei în antichitate, era amplasată în mijlocul a ceea ce a fost cândva un loc bogat în livezi și terenuri agricole, presărate cu morminte monumentale și vilele celor putred de bogați.

[Vila Quintilii] a fost un mini oraș uimitor, completat de o cramă de lux, pentru ca împăratul însuși să-și satisfacă tendințele bahice”, a spus arheologul Dr. Emlyn Dodd, director asistent la Școala Britanică din Roma și expert în producția de vinuri antice.

El a publicat descoperirile arheologilor într-un articol pentru revista de specialitate, Antiquity.

Descoperirea vechii crame romane a survenit în mod întâmplător, când arheologii de la ministerul italian al culturii încercau să găsească unul dintre punctele de plecare pentru arena vilei: pista de curse de care a fost construită de împăratul Commodus, care a domnit între 177 și 192 d.Hr. S-a dovedit, mai târziu, că vinăria a fost construită peste una dintre aceste porți de start.

Commodus, cunoscut pentru violența sa, a fost cel care i-a ucis pe proprietarii inițiali ai vilei, frații Quintilii, în 182-3 d.Hr. După aceea, conducătorii imperiali au devenit proprietarii personali ai complexului, extinzându-l și modificându-l de-a lungul secolelor.

Faptul că numele Gordian este imprimat pe o vastă cuvă de colectare a vinului înseamnă că, probabil, împăratul fie a construit crama, fie a renovat-o. Acesta ar fi aproape sigur Gordian al III-lea, ceea ce oferă o dată de 238-244 d.Hr., deoarece primul și al doilea împărat cu acest nume au domnit doar câteva zile.

După ce erau călcați, strugurii zdrobiți erau duși la cele două prese mecanice, cu un diametru de 2 metri, care se aflau în apropiere.

„De obicei, aceste zone de călcare ar fi acoperite cu un beton rezistent la apă . Dar acestea erau acoperite cu marmură roșie. Ceea ce nu este ideal, deoarece marmura devine incredibil de alunecoasă când este umedă. Acest lucru arată că aceia care s-au ocupat de construcție au dat prioritate naturii extravagante a cramei în detrimentul considerentelor practice”, a mai spus Dr. Emlyn Dodd.

Mustul de struguri rezultat era apoi trimis în trei fântâni, care țâșneau din nișe semicirculare amplasate în peretele curții. De fapt, existau cinci fântâni, cu două guri exterioare care produceau apă.

Mustul, după ce se scurgea în cascadă din fântâni, se vărsa apoi de-a lungul unor canale deschise în vaste dolia, sau vase de depozitare din ceramică, înfipte în pământ – o tehnică standard de vinificație în Roma antică, deoarece acestea creau un micro-mediu stabil în care avea loc fermentarea.

Săli de mese acoperite, cu intrări largi și deschise, erau amplasate pe trei laturi ale acestei curți deschise. Ipoteza lui Dodd este că aici împăratul s-ar fi ospătat și s-ar fi bucurat de întregul spectacol teatral al producției de vin.

Doar una dintre aceste săli de mese este dezgropată. Arheologul Dodd a declarat că și-ar dori să găsească finanțare pentru a le descoperi pe toate. Pereții și podelele actualei săli au fost acoperite cu furnir de marmură, încrustat în modele geometrice elaborate.

Pardoseală decorativă din marmură multicoloră a unei săli de mese FOTO The Guardian

Pardoseală decorativă din marmură multicoloră a unei săli de mese FOTO The Guardian

Întreaga instalație pare să fi fost proiectată atât cu aspectul practic al producției de vin, cât și pentru spectacol.

Scrisori ale unui împărat anterior, Marcus Aurelius, atestă că acesta a găzduit banchete, în timp ce urmărea activitatea de vinificație care se desfășura, cel mai probabil la o unitate de vinificație de lux de la Villa Magna, la 30 de mile distanță, spre sud-est, singura paralelă cu crama descoperită acum.

Ipoteza lui Dodd este că împăratul și alaiul său ar fi vizitat anual Vila Quintilii pentru a inaugura producția de vin din anul respectiv, cu un ritual urmat de o petrecere spectaculoasă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”