Creanţele financiare ale administraţiei publice au crescut la 23,5% din PIB, în trimestrul trei

Creanţele financiare ale administraţiei publice au crescut la 23,5% din PIB, în trimestrul trei

Creanţele financiare ale administraţiei publice, exprimate ca pondere în Produsul Intern Brut, au crescut cu 1,1 puncte procentuale, ajungând la 23,5%, în al treilea trimestru din 2019, faţă de trimestrul III din 2018, se arată într-un document al Băncii Naţionale a României (BNR).

"Depozitele şi numerarul administraţiei publice au scăzut cu 0,4 puncte procentuale, până la 5,4% din PIB, pe seama plăţilor de rate şi dobânzi în contul datoriei publice şi a cheltuielilor curente. Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului au crescut cu 1,8 puncte procentuale, pe seama creşterii preţului acţiunilor deţinute de stat la Bursa de Valori, ajungând la 10,2% din PIB. Poziţia 'alte conturi de primit' a scăzut cu 0,3 puncte procentuale şi a reprezentat 7% din PIB în trimestrul III 2019", informează BNR.

Angajamentele financiare ale sectorului 'Administraţii publice' exprimate ca pondere în produsul intern brut au crescut cu două puncte procentuale, ajungând la 44,1% în trimestrul III 2019, în comparaţie cu 42,1% din PIB în trimestrul III 2018.

Titlurile de natura datoriei, în lei şi valută, au crescut în perioada analizată cu 3,8 puncte procentuale (până la 31,5% din PIB), consemnând un ritm mai accelerat al emisiunilor (în special în cazul titlurilor de natura datoriei pe termen mediu şi lung) faţă de ritmul răscumpărărilor. Poziţia 'alte conturi de plătit' a scăzut cu 1,2%, până la 7% din PIB. De asemenea, soldul creditelor angajate s-a situat la 4,8% din PIB la finalul trimestrului III 2019, în scădere cu 0,7 puncte procentuale.

Sectorul 'Administraţii publice' a înregistrat necesar de finanţare în ambele perioade analizate, respectiv de 0,8% din PIB în trimestrul III 2019 şi 0,5% din PIB în trimestrul III 2018.

De asemenea, subsectorul 'Administraţia centrală' a avut necesar de finanţare atât în trimestrul III 2019 (0,7% din PIB), cât şi în trimestrul III 2018 (0,6% din PIB), în timp ce subsectorul 'Administraţiile locale' a înregistrat un necesar de finanţare în ambele trimestre analizate, respectiv de 0,02% din PIB în trimestrul III 2019 şi de 0,04% din PIB în trimestrul III 2018.

Potrivit BNR, subsectorul 'Administraţiile de securitate socială' a înregistrat un necesar de finanţare de 0,1% din PIB în trimestrul III 2019, în timp ce în trimestrul III 2018 înregistra o capacitate de finanţare de 0,1% din PIB. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am făcut ca Ceaușescu, am cumparat tot palierul”

2 „În toată istoria modernă a Europei nu a existat un urs care să atace și să-l mănânce pe om”

3 Impresiile unei românce care a locuit 5 ani în SUA, despre „visul american”: „După ce termini facultatea, devii imigrant și ești văzut mereu ca un imi…

4 „Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” / Roșia cumpărată de mai bine de o lună nu se descompune nici în bazinul pentru compost

5 VIDEO Sateliții arată cum China construiește o bază militară în munții Tadjikistanului, țară în care Rusia deține cea mai mare bază militară din străi…